Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Goriški december 2022

DATUM OBJAVE 29. november 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

S prižigom prazničnih luči in nastopom skupine Čuki se bo v petek, 2. decembra, ob 17. uri na Bevkovem trgu v središču Nove Gorice začelo veselo praznično dogajanje. Moči smo tokrat združili novogoriška mestna občina, Javni zavod GO! 2025, številni javni zavodi in nevladne organizacije s področja kulture ter Supernova, ki bo pred nakupovalnim centrom na Prvomajski ulici postavila drsališče. Vse do zadnjega dne v letu se bo zvrstila vrsta prireditev, in sicer koncerti, ustvarjalne delavnice, knjižni sejem, Miklavžev in božični sejem, »Goriškim hrm«, dogodki za otroke in še veliko drugih zabavnih, pa tudi poučnih dogodkov. Vrhunec prazničnega dogajanja bo silvestrovanje na prostem z Janom Plestenjakom.

Nova Gorica bo tudi letos praznično okrašena, in sicer zlasti središče mesta ter vpadnice v mesto. Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič ob tem poudarja: »Številni starejši občani, starši in otroci, ki jih srečujem na ulici, tako iz podeželskega okolja kot iz mesta, me utrjujejo v odločitvi, da naj bo mesto okrašeno. V času negotovosti zaradi razmer v svetu in splošne draginje je toliko bolj pomembno, da naša srca odpremo sočutju in dobri volji.««

V Novo Gorico se po dveh letih okrnjenega dogajanja zaradi epidemije koronavirusa ponovno vrača živahno praznično vzdušje s številnimi prireditvami in dogodki. Posebnost letošnjega praznovanja je povezovanje s sosednjim mestom Gorico, za katerega so posebej poskrbeli v Javnem zavodu GO! 2025. Prebivalci somestja bodo v duhu povezovanja na poti k EPK 2025 prvič sočasno obveščeni o prazničnem dogajanju v obeh mestih. Dogajanje se v Novi Gorici začenja ta petek ob 17. uri s prižigom lučk in Miklavževim sejmom med 11. in 20. uro v avli Kulturnega doma Nova Gorica. Prav tako bo ta dan na Bevkovem trgu odprl svoja vrata »Goriški hrm«, ki bo obiskovalce razvajal s hrano in pijačo iz lokalnega okolja. Istega dne bodo praznične luči zasijale tudi v sosednji Gorici, in sicer ob 18. uri na Travniku. Gorica bo sicer prihodnji vikend tudi prizorišče tradicionalnega Andrejevega sejma z vrtiljaki in stojnicami. V petek bo začelo obratovati tudi drsališče na zunanjem prireditvenem prostoru pred Nakupovalnim centrom Supernova Mercator Nova Gorica na Prvomajski ulici. Ob 19. uri bodo tudi ob drsališču zasijale lučke, na obisk bo prišel Miklavž.

Mladinski center Nova Gorica bo poskrbel novost, praznični park pri Bevkovem spomeniku. V njem bodo organizirali različne aktivnosti za otroke in mlade, med njimi za praznične pesniške izzive. Ob sobotah in nedeljah v decembru bodo na smrečicah obešene različne besede, vsak vikend drugačne. Izziv bo zbrati vsaj tri besede in z njimi napisati krajšo pesmico.

Za praznične ponedeljčice med 17.00 in 19.00 so poskrbeli na Zvezi prijateljev mladine Nova Gorica. V prostorih pod tribunami novogoriškega stadiona bodo otroci in družine ustvarjali na delavnicah. Zadnji teden v letu pa otroke vabijo na brezplačne praznične počitniške ustvarjalnice. Humanitarno društvo Kid Nova Gorica, Karitas Nova Gorica, Rdeči križ in Karitas iz sosednje Gorici v torek, 6. decembra, med 15. in 17. uro organizirajo miklavževanje za otroke z obeh strani meje na Trgu EvropeTuristično društvo Nova Gorica – Aktiv mestnih žena in deklet Goričanke v sodelovanju z Društvom slovenskih upokojencev za Goriško pa v torek, 13. decembra, ob 16. uri  vabi na Bevkov trg na Pohod z lučkami. Otroci z novogoriških vrtcev se bodo z lučkami v rokah organizirano podali na Trg Evrope, kjer se bodo ob 17. uri srečali z otroki iz Gorice. S tem bodo obeležili praznik luči in začetek božično-novoletnih prireditev na obeh straneh meje.  

V nedeljo, 18. decembra, se od 17. ure dalje na Trgu Evrope obeta prav poseben dogodek v pričakovanju Evropske prestolnice kulture 2025 z naslovom Vedno bližje GO! 2025 (dve mesti, ena zabava).

V prostorih nekdanjega Avdio-video centra na Bevkovem trgu, v sejemski Pop-up knjigarni, se bo med 20. in 30. decembrom v organizaciji Društva humanistov Goriške odvijal knjižni sejem Knjige pod jelkami s pestrim programom delavnic in dogodkov za najmlajše. Literarni program pa bo ponovno zasedel tudi bodoče Knjigotrško središče na Delpinovi ulici med 20. in 23. decembrom.

V zadnjem tednu se bo na Bevkovem trgu zvrstilo kar nekaj koncertov, in sicer: Ikebana (23. 12.), Ideali (25. 12.), Remember DJ Cvere ( 26. 12.), Primavera (28. 12.) in Parni valjak Tribute (29. 12.). Koncertni teden bo zaokrožil koncert Jana Plestenjaka na najdaljšo noč v letu.  

To so samo nekateri izmed številnih dogodkov v letošnjem novogoriškem prazničnem dogajanju. Več si jih je mogoče ogledati v brošuri Goriški december 2022, ki jo bodo na dom prejela vsa gospodinjstva v novogoriški mestni občini. Program bo objavljen tudi na spletni strani mestne občine na naslovu www.nova-gorica.si.

Vabljeni, da lepe praznične trenutke preživite v središču Nove Gorice.

 

Brošura Goriški december 2022

Brošura Goriški december 2022

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti