Na poti povezovanja turizma in kmetijstva
Nujnost povezovanja turizma s kmetijstvom, pomen samooskrbe, ki jo je še posebej izpostavilo obdobje epidemije koronavirusa, kakovost hrane, snovanje družbeno odgovornih podjetniških rešitev ter izkušenj na področju kmetijstva in povezovanju ponudnikov so bile osrednje teme okrogle mize z naslovom Priložnosti na podeželju, ki je potekala na Kmetiji Kraljič v Taboru. Njeni udeleženci so izpostavili, da sta turizem in kmetijstvo panogi, ki nudita številne izzive. Veliko vlogo pri tem igra povezovanje ponudnikov na lokalni ravni. Kot primera dobre prakse povezovanja na območju mestne občine so izpostavili vzpostavitev Konzorcija vinarjev Vipavske doline ter Konzorcija turističnih ponudnikov na Planoti.
Okrogle mize se je udeležil tudi novogoriški župan dr. Klemen Miklavič, ki je v uvodni besedi poudaril prednosti, ki jih prinaša povezovanje kmetijstva in turizma: "Smo ena najboljših turističnih destinacij za goste, ki iščejo pristnost, aktivno in zdravo preživljanje počitnic in stik z naravno ter kulturno dediščino." Posebno pozornost je posvetil povezovanju ponudnikov znotraj posamezne panoge: "Veseli nas, da ima naša Vipavska dolina idealne razmere za povezovanje. Mestna občina Nova Gorica bo podpirala projekte, pri katerih se bodo pridelovalci združevali na različne načine. Sicer pa je novogoriška občina usmeritve Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano nadgradila z lokalnimi posebnostmi in v svojih razpisih posebej poudarila oljkarstvo. V naših krajih imamo pogoje za olivno olje vrhunske kakovosti. Pa tudi oljkarji se združujejo in kažejo pripravljenost za večje skupne projekte. Občina je v razpisih poudarila še vinarstvo, ki je del tradicije in istovetnosti naših krajev ter sirarstvo, ki je usmerjeno v razvoj goriškega podeželja Trnovsko - Banjške planote."
Turizem na podeželju in lokalno pridelana hrana sta ključnega pomena za razvoj zelenega turizma. Njun pomen se je še dodatno okrepil s pojavom epidemije koronavirusa, saj se bo turizem predvidoma v prihodnje usmerjal stran od masovnega turizma, čemur bo sledil tudi razvoj turizma, ki ga podpira Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina.
Udeleženci okrogle mize so ugotovili, da je socialna ekonomija na območju Goriške statistične regije v primerjavi z vzhodno in osrednjo Slovenijo slabo razvita. Strinjali so se, da podeželje ponuja veliko priložnosti za razvoj socialne ekonomije in zaposlovanje ranljivih skupin. Na okrogli mizi je bil izpostavljen tudi pomen povečanja pridelave lokalno pridelane hrane za večjo samooskrbo s sadjem in zelenjavo. Izpostavljena je bila problematika neorganiziranosti pridelovalcev, logistike in potreba po ustrezni infrastrukturi.
Foto: Mateja Pelikan