Evropski teden mobilnosti

ETM2020_FB_naslovna-fotografija


Letos so v ospredju potovanja z manj onesnaženja

Dobro organiziran promet je srce vsake sodobne družbe. V mestih z urejenim prometom je lepše in lažje živeti: tam, kjer vse lepo teče, hitreje in udobneje potujemo, hkrati pa tudi manj onesnažujemo svojo okolico. Manj hrupa pomeni tudi manj stresa. Manj delcev v zraku pomeni bolj zdrave posameznike in bolj zadovoljne skupnosti. Zaradi okolju prijaznih vozil, urejenih poti in sproščenih prebivalcev mesta niso samo privlačna, temveč tudi ekonomsko uspešnejša.


SREDA, 16. 9. 2020

 

GORIŠKA KNJIŽNICA FRANCETA BEVKA

knjigeod srede, 16. 9. 2020, do torka, 22. 9. 2020, bo v Goriški knjižnici Franceta Bevka v mladinskem kotičku na voljo zanimiva literatura na temo trajnostne mobilnosti, zdravja, gibanja, okolja...

 

 

 

 

Ponedeljkova oddaja na radiu Robin "Evropski teden mobilnosti"

Letos je ena izmed prilagoditev COVIDU-19, tudi aktivnejše sodelovanje z lokalno radijsko postajo Robin, kjer smo v ponedeljek posneli zanimivo oddajo na temo trajnostne mobilnosti, prometa, spreminjanja potovalnih navad, dostopnosti ranljivih skupin ter napovedali aktivnosti v sklopi Evropskega tedna mobilnosti v novogoriški mestni občini.

Posnetek oddaje si lahko predvajate tu.

 

9.00–18.00 Parkirni dnevi

Parkirni dnevi, 2018 (foto: Nika Šimac)»PARK (irni) dan« je dogodek, ko bomo začasno preuredili 4 parkirna mesta na Kidričevi ulici v javni park oz. javni prostor. Tovrstna dejavnost pomeni novo obliko začasne rabe javnih površin v naseljih. Pri dejavnosti park(irnega) dneva gre za prenos mednarodne ustaljene prakse »Parki(ing) Day« v naše lokalno okolje.
Kje: Kidričeva ulica
Organizator: Mestna občina Nova Gorica  Parkirni dnevi

 

 

Foto: Mateja Pelikanob 10.00, 13.00, 15.00 in 17.00 uri Brezplačni vodeni ogledi po Novi Gorici z električnimi kolesi

E-kolesa, ki so uporabnikom na voljo na Trnovski in Banjški planoti, lahko preizkusite na brezplačnem vodenem ogledu po Novi Gorici. Ogled zajema vodenje po mestu,  samostanu Kostanjevica, Trgu Evrope in muzejski zbirki Kolodvor. Zaradi omejenega  števila koles na posamezen termin so obvezne predhodne najave na: nova-gorica@vipavskadolina.si. S seboj imejte masko. Ogled je na lastno odgovornost.
Kje:Pred Centrom trajnostne mobilnosti in Turističnem informativnem centrom na Kidričevi ulici
Organizator: Center trajnostne mobilnosti

10.00–18.00 Kolo sreče

Kolo srečePred Centrom trajnostne mobilnosti, med 10.00 in 18.00 uro zavrtite kolo sreče in si pridobite praktične nagrade. Sodelujejo lahko vsi, ki rešijo kratko anketo o potovalnih navadah. Kolo sreče lahko zavrtite le enkrat.
Kje: Pred Centrom trajnostne mobilnosti in Turističnem informativnem centrom na Kidričevi ulici
Organizator: Center trajnostne mobilnosti

 

10.00–11.00 Zagon procesa Parkirne politike

Pred trgom Vrtnica bo predstavnik IPoP - Inštituta za politike prostora predstavil spletno anketo o parkiranju v MONG. Prisotni bodo prispevali prve vpise. Na spletni anketo boste lahko občani in obiskovalci MONG na karti označili, kje in kdaj imate težave s parkiranjem. Vprašali vas bomo tudi o vaših pogledih in predlogih o parkiranju.
Kje: na Kidirčevi ulici pred trgom Vrtnica
Organizator: Mestna občina Nova Gorica in IPOP

 

10.00–12.00 Brezplačen voden ogled: »Solkanski most in znani Solkanci«

Solkanski most, ( foto: Leo Caharija)Most z največjim kamnitim lokom, ki se pne nad smaragdno reko, poznamo, vsak dan ga gledamo. Kdo pa so Pavlina Pajk, Jure Franko, Marko Anton Plenčič plemeniti, Joško Kancler, Klement Jug, brata Kalin, družina Čadež, Jure Borišek in drugi, ki jim je Soča v veselje? Ogled bo peš.

Zbirno mesto: Trg Jožeta Srebrniča pri fontani

Obvezne so rezervacije do zasedbe prostih mest na  040 577 255 ali na evelin.bizjak@gmail.com.

 

ob 14.30  Medobčinska okrogla miza »Gorske enoslednice«
(Mestna občina Nova Gorica-Ajdovščina)

Predstavniki obeh občin bomo skupaj z zunanjimi strokovnjaki, ki imajo dolgoletne izkušnje na področju legalizacije gorskih enoslednic ter z ustanavljanjem, vzdrževanjem in upravljanjem »bike parkov«, nastavljali smernice za razvoj gorskega kolesarjenja tudi v naši regiji.


ČETRTEK, 17. 9. 2020

9.00–18.00 Parkirni dnevi

ParkirniDneviRejceva_19-9-2019_fMatejaPelikan-3327»PARK (irni) dan« je dogodek, ko bomo začasno preuredili 4 parkirna mesta na Kidričevi ulici v javni park oz. javni prostor. Tovrstna dejavnost pomeni novo obliko začasne rabe javnih površin v naseljih. Pri dejavnosti park(irnega) dneva gre za prenos mednarodne ustaljene prakse »Parki(ing) Day« v naše lokalno okolje.
Kje: Kidričeva ulica
Organizator: Mestna občina Nova Gorica

 

 

10.00–12.00 Brezplačen voden ogled: »Judovstvo na Goriškem«

Judovsko pokopališče, (foto: arhiv MONG)Judovstvo je bilo na Goriškem do druge vojne močno prisotno, zato so Gorico poimenovali Jeruzalem ob Soči. Zakaj je danes judovsko pokopališče v Sloveniji, sinagoga pa v Italiji? Ogled, prilagojen za slepe in slabovidne, bo potekal peš ali s kolesi.

Zbirno mesto: Judovsko pokopališče v Rožni Dolini

Obvezne so rezervacije do zasedbe prostih mest na:  040 577 255 ali evelin.bizjak@gmail.com.

 

 


PETEK, 18. 9. 2020

9.00–18.00 Parkirni dnevi

ParkirniDneviRejceva_19-9-2019_fMatejaPelikan-3334PARK (irni) dan« je dogodek, ko bomo začasno preuredili 4 parkirna mesta na Kidričevi ulici v javni park oz. javni prostor. Tovrstna dejavnost pomeni novo obliko začasne rabe javnih površin v naseljih. Pri dejavnosti park(irnega) dneva gre za prenos mednarodne ustaljene prakse »Parki(ing) Day« v naše lokalno okolje.
Kje: Kidričeva ulica
Organizator: Mestna občina Nova Gorica

 

 

10.00–12.00 Brezplačen voden ogled: »Od Solkana do Pevme«

Solkanski most ( foto: Jure Batagelj )V Solkanu je več vil, med katerimi izstopa vila Puppi. Grofica Liduška, velika ljubiteljica konj, pa je pustila pečat v vili Nordis. Spoznali bomo murve, kavalirje in svilogojstvo na Goriškem, solkanska polja in regut, smaragdno Sočo in park Pevma. Ogled, prilagojen za gibalno ovirane na invalidskih vozičkih, bo potekal peš

Zbirno mesto: Hotel Sabotin, Solkan

Obvezne so rezervacije do zasedbe prostih mest na:  040 577 255 ali evelin.bizjak@gmail.com.

 


SOBOTA, 19. 9. 2020

9.00–18.00 Parkirni dnevi

ParkirniDneviRejceva_19-9-2019_fMatejaPelikan-3335PARK (irni) dan« je dogodek, ko bomo začasno preuredili 4 parkirna mesta na Kidričevi ulici v javni park oz. javni prostor. Tovrstna dejavnost pomeni novo obliko začasne rabe javnih površin v naseljih. Pri dejavnosti park(irnega) dneva gre za prenos mednarodne ustaljene prakse »Parki(ing) Day« v naše lokalno okolje.
Kje: Kidričeva ulica
Organizator: Mestna občina Nova Gorica

 

 

17.00–19.00 Brezplačen voden ogled: »Goriški Ikarus«

Spomenik Edvardu Rusjanu ( foto: Mateja Pelikan)Sprehodili se bomo od Trga Evrope mimo rojstne hiše bratov Rusjan do Kapele. Po Erjavčevi ulici z alejo slavnih mož do spomenika Edvardu Rusjanu. Ogledali si bomo Eda center in repliko letala Eda 5. Ogled bo potekal peš ali s kolesi.

Zbirno mesto: Trg Evrope

Obvezne so rezervacije do zasedbe prostih mest na:  040 577 255 ali evelin.bizjak@gmail.com.

 

 


NEDELJA, 20. 9. 2020

9.00–18.00 Parkirni dnevi

Parkirni dnevi, 2018 (foto Nika Simac)»PARK (irni) dan« je dogodek, ko bomo začasno preuredili 4 parkirna mesta na Kidričevi ulici v javni park oz. javni prostor. Tovrstna dejavnost pomeni novo obliko začasne rabe javnih površin v naseljih. Pri dejavnosti park(irnega) dneva gre za prenos mednarodne ustaljene prakse »Parki(ing) Day« v naše lokalno okolje
Kje: Kidričeva ulica
Organizator: Mestna občina Nova Gorica

 

 

17.00–19.00 Brezplačni voden ogled: » Delovne brigade in začetki Nove Gorice«

Spomenik graditeljem Nove Gorica (foto: Mateja Pelikan)Na poljih je zraslo novo mesto. Mesto mladih, vrtnic in največje slovenske igralnice. Kakšna je njegova preteklost? Na sprehodu bomo izvedeli marsikatero zanimivost in podrobnost zgradb, fotografij in spomenikov, ki dajejo našemu mesto pečat modernega mesta. Ogled bo potekal peš.

Zbirno mesto: Bevkov trg, pri maketi

Obvezne so rezervacije do zasedbe prostih mest na:  040 577 255 ali evelin.bizjak@gmail.com.

 


PONEDELJEK, 21. 9. 2020

9.00–18.00 Parkirni dnevi

ParkirniDneviRejceva_19-9-2019_fMatejaPelikan-3353PARK (irni) dan« je dogodek, ko bomo začasno preuredili 4 parkirna mesta na Kidričevi ulici v javni park oz. javni prostor. Tovrstna dejavnost pomeni novo obliko začasne rabe javnih površin v naseljih. Pri dejavnosti park(irnega) dneva gre za prenos mednarodne ustaljene prakse »Parki(ing) Day« v naše lokalno okolje.
Kje: Kidričeva ulica
Organizator: Mestna občina Nova Gorica

 

 

 


TOREK, 22. 9. 2020

9.00–18.00 Parkirni dnevi

ParkirniDneviRejceva_19-9-2019_fMatejaPelikan-3362PARK (irni) dan« je dogodek, kjer bomo začasno preuredili 4 parkirna mesta na Kidričevi ulici v javni park oz. javni prostor. Tovrstna dejavnost pomeni novo obliko začasne rabe javnih površin v naseljih. Pri dejavnosti park(irnega) dneva gre za prenos mednarodne ustaljene prakse »parki(ing) day« v naše lokalno okolje.
Kje: Kidričeva ulica
Organizator: Mestna občina Nova Gorica

 

 

15.00–17.00 Center za krepitev zdravja Zdravstveni dom Nova Gorica

logo CKZPredstavitev aktivnosti in dejavnosti, ki jih izvaja CKZ.

 

 

 

 

17.00–19.00 Brezplačni voden ogled: »Staro in novo mesto«

trg evropeZ mednarodnim avtobusom se bomo iz Nove Gorice peljali do železniške postaje Gorica, se sprehodili po tekališču mimo Trgovskega doma, Ljudskega parka, Travnika, palače Attems Pezzenstein in Uršulink do Erjavčeve ulice.
Zbirno mesto: Avtobusna  postaja Nova Gorica, mednarodna linija
* z avtobusom in peš

Za prehod meje je obvezen veljaven osebni dokument (potni list ali osebna izkaznica).Obvezne so rezervacije do zasedbe prostih mest na  040 577 255 ali  evelin.bizjak@gmail.com.

 

ČETRTEK, 24. 9. 2020 Spletna javna razprava o parkiranju v MONG

Na javni razpravi, ki bo zaradi Covid-19 organizirana na spletu, boste občani MONG lahko izpostavili izzive pri parkiranju in priložnosti, kot jih vidite. Predstavili bomo potek izdelave parkirne politike MONG in vmesne rezultate spletne ankete. Prijava po spletnem obrazcu.

 

 


OSTALI DOGODKI V SEPTEMBRU

 

21. 9.–2. 10. 2020 PEŠBUS

Tudi letos želimo v Novi Gorici otrokom omogočiti varno hojo v šolo in na tak način poskrbeti za njihovo zdravje.

Zato bo Mladinski center Nova Gorica z ekipo iz e-hiše za šolarje od 1. do 4. razreda organiziral spremljano hojo v šolo s Pešbusom. V akcijo so vključene vse štiri mestne šole. Učenci od 1. do 4. razreda so prijavnice prejeli v šoli in jih izpolnjene vrnejo razredničarkam do 9. septembra.

Letos bo akcija potekala že 5. zapored, od 21. septembra do 2. oktobra 2020.

Prijave za učence in za spremljevalce sprejemajo do 9. septembra 2020.

Več informacij o akciji in povezave na spletne prijavnice na https://www.e-hisa.si/pesbus/.

eKoloROG Osnovna šola Frana Erjavca Nova Gorica

Ekolorog, september 2018 (foto: Mateja Pelikan)Kolesarski izlet eKoloROG (ekologija+kolo+krog) je namenjen učencem 6. razredov, ki imajo že opravljen kolesarski izpit. Že šesto leto zapored ga organiziramo skupaj z Osnovno šolo Frana Erjavca Nova Gorica. Poudarek izleta je na varnosti v prometu in strpnosti, poznavanju prometnih pravil in zakonov, spoznavanju kolesarske mreže v Novi Gorici ter zakonitosti med odnosi kolesar-kolesar, kolesar-pešec in kolesar-avtomobil za večjo varnost vseh udeležencev v prometu. Učenci na svoji poti obiščejo tudi info postanke, t. i. zelene točke.


Otvoritev Centra za trajnostno mobilnost Nova Gorica

 

 


Kviz za osnovne šole na temo trajnostne mobilnosti

letos smo, v sodelovanju z lokalno enoto NIJZ, pripravili kviz na temo trajnostne mobilnosti za vse tri triade osnovne šole.  Zaradi znane zdravstvene situacije je letos druženje sicer omejeno, vendar ne glede na to, želimo, da se osveščanje in izobraževanje na tematiko alternativnih prevoznih sredstev, med učenc, izvaja še naprej. V ta namen smo pripravili kviz, ki bo na zabaven a hkrati poučen način opomnil otroke kaj trajnostna mobilnost pomeni.

 


Javni sistem za izposojo koles "GO2GO"