Evropski teden mobilnosti

ETM2020_FB_naslovna-fotografija


Letos so v ospredju potovanja z manj onesnaženja

Dobro organiziran promet je srce vsake sodobne družbe. V mestih z urejenim prometom je lepše in lažje živeti: tam, kjer vse lepo teče, hitreje in udobneje potujemo, hkrati pa tudi manj onesnažujemo svojo okolico. Manj hrupa pomeni tudi manj stresa. Manj delcev v zraku pomeni bolj zdrave posameznike in bolj zadovoljne skupnosti. Zaradi okolju prijaznih vozil, urejenih poti in sproščenih prebivalcev mesta niso samo privlačna, temveč tudi ekonomsko uspešnejša.

 

Mestna občina Nova Gorica je letos pridobila dodatna finančna sredstva za izvedbo nekaterih aktivnosti v sklopu Evropskega tedna mobilnosti.

S pomočjo sklada za podnebne spremembe smo pridobili  finančna sredstva za implementacijo aktivnosti "Parkirni dnevi".

1


SREDA, 16. 9. 2020

 

GORIŠKA KNJIŽNICA FRANCETA BEVKA

knjigeod srede, 16. 9. 2020, do torka, 22. 9. 2020, bo v Goriški knjižnici Franceta Bevka v mladinskem kotičku na voljo zanimiva literatura na temo trajnostne mobilnosti, zdravja, gibanja, okolja...

 

 

 

 

Ponedeljkova oddaja na radiu Robin "Evropski teden mobilnosti"

Letos je ena izmed prilagoditev COVIDU-19, tudi aktivnejše sodelovanje z lokalno radijsko postajo Robin, kjer smo v ponedeljek posneli zanimivo oddajo na temo trajnostne mobilnosti, prometa, spreminjanja potovalnih navad, dostopnosti ranljivih skupin ter napovedali aktivnosti v sklopi Evropskega tedna mobilnosti v novogoriški mestni občini.

Posnetek oddaje si lahko predvajate tu.

 

9.00–18.00 Parkirni dnevi

Parkirni dnevi, 2018 (foto: Nika Šimac)»PARK (irni) dan« je dogodek, ko bomo začasno preuredili 4 parkirna mesta na Kidričevi ulici v javni park oz. javni prostor. Tovrstna dejavnost pomeni novo obliko začasne rabe javnih površin v naseljih. Pri dejavnosti park(irnega) dneva gre za prenos mednarodne ustaljene prakse »Parki(ing) Day« v naše lokalno okolje.
Kje: Kidričeva ulica
Organizator: Mestna občina Nova Gorica  Parkirni dnevi

 

 

Foto: Mateja Pelikanob 10.00, 13.00, 15.00 in 17.00 uri Brezplačni vodeni ogledi po Novi Gorici z električnimi kolesi

E-kolesa, ki so uporabnikom na voljo na Trnovski in Banjški planoti, lahko preizkusite na brezplačnem vodenem ogledu po Novi Gorici. Ogled zajema vodenje po mestu,  samostanu Kostanjevica, Trgu Evrope in muzejski zbirki Kolodvor. Zaradi omejenega  števila koles na posamezen termin so obvezne predhodne najave na: nova-gorica@vipavskadolina.si. S seboj imejte masko. Ogled je na lastno odgovornost.
Kje:Pred Centrom trajnostne mobilnosti in Turističnem informativnem centrom na Kidričevi ulici
Organizator: Center trajnostne mobilnosti

10.00–18.00 Kolo sreče

Kolo srečePred Centrom trajnostne mobilnosti, med 10.00 in 18.00 uro zavrtite kolo sreče in si pridobite praktične nagrade. Sodelujejo lahko vsi, ki rešijo kratko anketo o potovalnih navadah. Kolo sreče lahko zavrtite le enkrat.
Kje: Pred Centrom trajnostne mobilnosti in Turističnem informativnem centrom na Kidričevi ulici
Organizator: Center trajnostne mobilnosti

 

10.00–11.00 Zagon procesa Parkirne politike

Pred trgom Vrtnica bo predstavnik IPoP - Inštituta za politike prostora predstavil spletno anketo o parkiranju v MONG. Prisotni bodo prispevali prve vpise. Na spletni anketo boste lahko občani in obiskovalci MONG na karti označili, kje in kdaj imate težave s parkiranjem. Vprašali vas bomo tudi o vaših pogledih in predlogih o parkiranju.
Kje: na Kidirčevi ulici pred trgom Vrtnica
Organizator: Mestna občina Nova Gorica in IPOP

 

10.00–12.00 Brezplačen voden ogled: »Solkanski most in znani Solkanci«

Solkanski most, ( foto: Leo Caharija)Most z največjim kamnitim lokom, ki se pne nad smaragdno reko, poznamo, vsak dan ga gledamo. Kdo pa so Pavlina Pajk, Jure Franko, Marko Anton Plenčič plemeniti, Joško Kancler, Klement Jug, brata Kalin, družina Čadež, Jure Borišek in drugi, ki jim je Soča v veselje? Ogled bo peš.

Zbirno mesto: Trg Jožeta Srebrniča pri fontani

Obvezne so rezervacije do zasedbe prostih mest na  040 577 255 ali na evelin.bizjak@gmail.com.

 

ob 14.30  Medobčinska okrogla miza »Gorske enoslednice«
(Mestna občina Nova Gorica-Ajdovščina)

Predstavniki obeh občin bomo skupaj z zunanjimi strokovnjaki, ki imajo dolgoletne izkušnje na področju legalizacije gorskih enoslednic ter z ustanavljanjem, vzdrževanjem in upravljanjem »bike parkov«, nastavljali smernice za razvoj gorskega kolesarjenja tudi v naši regiji.


ČETRTEK, 17. 9. 2020

9.00–18.00 Parkirni dnevi

ParkirniDneviRejceva_19-9-2019_fMatejaPelikan-3327»PARK (irni) dan« je dogodek, ko bomo začasno preuredili 4 parkirna mesta na Kidričevi ulici v javni park oz. javni prostor. Tovrstna dejavnost pomeni novo obliko začasne rabe javnih površin v naseljih. Pri dejavnosti park(irnega) dneva gre za prenos mednarodne ustaljene prakse »Parki(ing) Day« v naše lokalno okolje.
Kje: Kidričeva ulica
Organizator: Mestna občina Nova Gorica

 

 

10.00–12.00 Brezplačen voden ogled: »Judovstvo na Goriškem«

Judovsko pokopališče, (foto: arhiv MONG)Judovstvo je bilo na Goriškem do druge vojne močno prisotno, zato so Gorico poimenovali Jeruzalem ob Soči. Zakaj je danes judovsko pokopališče v Sloveniji, sinagoga pa v Italiji? Ogled, prilagojen za slepe in slabovidne, bo potekal peš ali s kolesi.

Zbirno mesto: Judovsko pokopališče v Rožni Dolini

Obvezne so rezervacije do zasedbe prostih mest na:  040 577 255 ali evelin.bizjak@gmail.com.

 

 


PETEK, 18. 9. 2020

9.00–18.00 Parkirni dnevi

ParkirniDneviRejceva_19-9-2019_fMatejaPelikan-3334PARK (irni) dan« je dogodek, ko bomo začasno preuredili 4 parkirna mesta na Kidričevi ulici v javni park oz. javni prostor. Tovrstna dejavnost pomeni novo obliko začasne rabe javnih površin v naseljih. Pri dejavnosti park(irnega) dneva gre za prenos mednarodne ustaljene prakse »Parki(ing) Day« v naše lokalno okolje.
Kje: Kidričeva ulica
Organizator: Mestna občina Nova Gorica

 

 

10.00–12.00 Brezplačen voden ogled: »Od Solkana do Pevme«

Solkanski most ( foto: Jure Batagelj )V Solkanu je več vil, med katerimi izstopa vila Puppi. Grofica Liduška, velika ljubiteljica konj, pa je pustila pečat v vili Nordis. Spoznali bomo murve, kavalirje in svilogojstvo na Goriškem, solkanska polja in regut, smaragdno Sočo in park Pevma. Ogled, prilagojen za gibalno ovirane na invalidskih vozičkih, bo potekal peš

Zbirno mesto: Hotel Sabotin, Solkan

Obvezne so rezervacije do zasedbe prostih mest na:  040 577 255 ali evelin.bizjak@gmail.com.

 


SOBOTA, 19. 9. 2020

9.00–18.00 Parkirni dnevi

ParkirniDneviRejceva_19-9-2019_fMatejaPelikan-3335PARK (irni) dan« je dogodek, ko bomo začasno preuredili 4 parkirna mesta na Kidričevi ulici v javni park oz. javni prostor. Tovrstna dejavnost pomeni novo obliko začasne rabe javnih površin v naseljih. Pri dejavnosti park(irnega) dneva gre za prenos mednarodne ustaljene prakse »Parki(ing) Day« v naše lokalno okolje.
Kje: Kidričeva ulica
Organizator: Mestna občina Nova Gorica

 

 

17.00–19.00 Brezplačen voden ogled: »Goriški Ikarus«

Spomenik Edvardu Rusjanu ( foto: Mateja Pelikan)Sprehodili se bomo od Trga Evrope mimo rojstne hiše bratov Rusjan do Kapele. Po Erjavčevi ulici z alejo slavnih mož do spomenika Edvardu Rusjanu. Ogledali si bomo Eda center in repliko letala Eda 5. Ogled bo potekal peš ali s kolesi.

Zbirno mesto: Trg Evrope

Obvezne so rezervacije do zasedbe prostih mest na:  040 577 255 ali evelin.bizjak@gmail.com.

 

 


NEDELJA, 20. 9. 2020

9.00–18.00 Parkirni dnevi

Parkirni dnevi, 2018 (foto Nika Simac)»PARK (irni) dan« je dogodek, ko bomo začasno preuredili 4 parkirna mesta na Kidričevi ulici v javni park oz. javni prostor. Tovrstna dejavnost pomeni novo obliko začasne rabe javnih površin v naseljih. Pri dejavnosti park(irnega) dneva gre za prenos mednarodne ustaljene prakse »Parki(ing) Day« v naše lokalno okolje
Kje: Kidričeva ulica
Organizator: Mestna občina Nova Gorica

 

 

17.00–19.00 Brezplačni voden ogled: » Delovne brigade in začetki Nove Gorice«

Spomenik graditeljem Nove Gorica (foto: Mateja Pelikan)Na poljih je zraslo novo mesto. Mesto mladih, vrtnic in največje slovenske igralnice. Kakšna je njegova preteklost? Na sprehodu bomo izvedeli marsikatero zanimivost in podrobnost zgradb, fotografij in spomenikov, ki dajejo našemu mesto pečat modernega mesta. Ogled bo potekal peš.

Zbirno mesto: Bevkov trg, pri maketi

Obvezne so rezervacije do zasedbe prostih mest na:  040 577 255 ali evelin.bizjak@gmail.com.

 


PONEDELJEK, 21. 9. 2020

9.00–18.00 Parkirni dnevi

ParkirniDneviRejceva_19-9-2019_fMatejaPelikan-3353PARK (irni) dan« je dogodek, ko bomo začasno preuredili 4 parkirna mesta na Kidričevi ulici v javni park oz. javni prostor. Tovrstna dejavnost pomeni novo obliko začasne rabe javnih površin v naseljih. Pri dejavnosti park(irnega) dneva gre za prenos mednarodne ustaljene prakse »Parki(ing) Day« v naše lokalno okolje.
Kje: Kidričeva ulica
Organizator: Mestna občina Nova Gorica

 

 

 


TOREK, 22. 9. 2020

9.00–18.00 Parkirni dnevi

ParkirniDneviRejceva_19-9-2019_fMatejaPelikan-3362PARK (irni) dan« je dogodek, kjer bomo začasno preuredili 4 parkirna mesta na Kidričevi ulici v javni park oz. javni prostor. Tovrstna dejavnost pomeni novo obliko začasne rabe javnih površin v naseljih. Pri dejavnosti park(irnega) dneva gre za prenos mednarodne ustaljene prakse »parki(ing) day« v naše lokalno okolje.
Kje: Kidričeva ulica
Organizator: Mestna občina Nova Gorica

 

 

15.00–17.00 Center za krepitev zdravja Zdravstveni dom Nova Gorica

logo CKZPredstavitev aktivnosti in dejavnosti, ki jih izvaja CKZ.

 

 

 

 

17.00–19.00 Brezplačni voden ogled: »Staro in novo mesto«

trg evropeZ mednarodnim avtobusom se bomo iz Nove Gorice peljali do železniške postaje Gorica, se sprehodili po tekališču mimo Trgovskega doma, Ljudskega parka, Travnika, palače Attems Pezzenstein in Uršulink do Erjavčeve ulice.
Zbirno mesto: Avtobusna  postaja Nova Gorica, mednarodna linija
* z avtobusom in peš

Za prehod meje je obvezen veljaven osebni dokument (potni list ali osebna izkaznica).Obvezne so rezervacije do zasedbe prostih mest na  040 577 255 ali  evelin.bizjak@gmail.com.

 

ČETRTEK, 24. 9. 2020 Spletna javna razprava o parkiranju v MONG

Na javni razpravi, ki bo zaradi Covid-19 organizirana na spletu, boste občani MONG lahko izpostavili izzive pri parkiranju in priložnosti, kot jih vidite. Predstavili bomo potek izdelave parkirne politike MONG in vmesne rezultate spletne ankete. Prijava po spletnem obrazcu.

POVEZAVA NA JAVNO RAZPRAVO:

Povezava za javno razpravo: https://us02web.zoom.us/j/81774239678

 


OSTALI DOGODKI V SEPTEMBRU

 

21. 9.–2. 10. 2020 PEŠBUS

Tudi letos želimo v Novi Gorici otrokom omogočiti varno hojo v šolo in na tak način poskrbeti za njihovo zdravje.

Zato bo Mladinski center Nova Gorica z ekipo iz e-hiše za šolarje od 1. do 4. razreda organiziral spremljano hojo v šolo s Pešbusom. V akcijo so vključene vse štiri mestne šole. Učenci od 1. do 4. razreda so prijavnice prejeli v šoli in jih izpolnjene vrnejo razredničarkam do 9. septembra.

Letos bo akcija potekala že 5. zapored, od 21. septembra do 2. oktobra 2020.

Prijave za učence in za spremljevalce sprejemajo do 9. septembra 2020.

Več informacij o akciji in povezave na spletne prijavnice na https://www.e-hisa.si/pesbus/.


Javni sistem za izposojo koles "GO2GO"

Konecizposoja koles leta 2020 bo vzpostavljen javni sistem izposoje koles "GO2GO", obsegal bo 8 postaj, 1 v občini Šemeter - Vrtojba, 7 postaj pa v Mestni občini Nova Gorica. Sistem se bo povezal in uporabljal tudi čezmejno, s sosednjo občino Gorico. Na voljo bo 37 koles, 27 navadnih 10 električnih.

 

 

 


Brezplačni prevozi za starejše "GO šofer"

foto Mateja Pelikan 2Od ponedeljka 21. septembra začenjamo tudi v Mestni občni Nova Gorica z brezplačnimi prevozi za starejše "GO šofer". Storitev bo izvajalo Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica. V mestni občini je kljub dobro razviti mreži programov in storitev namenjenih starejšim opaziti socialno izključenost starejših. Razlog zato je moč iskati v mobilnosti starejših. Velikokrat so odvisni od prevoza sorodnikov, znancev, sosedov ali javnega prevoza. Po večini nimajo lastnega prevoza ali pa niso več zmožni vožnje. Zaradi omejene možnosti dostopa do različnih programov se vanje težje vključujejo in so bolj odvisni od pomoči svojcev.  Rešitev za boljšo socialno vključenost starejših in daljše samostojno opravljanje najnujnejših opravil vidimo v vzpostavitvi brezplačnih prevozov za starejše.

 


Mestna kartica


smartcity-digital-transformationMestna občina se pripravlja na uvedbo enotne mestne kartice. S kartico bo omogočena uporaba storitev, ki jih ponuja občina. V projekt je vključena tudi Mestna občina Novo mesto, tako da bo moč mestno kartico uporabljati tudi za storitve, ki jih bo le-ta vključila v sistem. Uporabnikom bo produkt na voljo v obliki brezkontaktne kartice ali aplikacije za pametne telefone. Najprej bo možno z mestno kartico koristiti storitve plačljivega parkiranja - predvidoma že v mesecu oktobru, kasneje bodo dodane še druge storitve in produkti, najprej s področja mobilnosti - izposoja kole, uporaba mestnega avtobusa... v prihodnje pa bo možna širitev uporabe tudi na druge storitve in produkte, ki jih ponuja mestna občina in njeni zavodi.

 


Parkirna politika

parkirna politikaV naslednjih mesecih bo novogoriška mestna občina oblikovala sveženj ukrepov za različna parkirišča na širšem območju mesta Nova Gorica. Ukrepi bodo temeljili na podatkih o zasedenosti parkirišč, oblikovani pa bodo skupaj z občani.
S postopkom priprave parkirne politike je novogoriška občina v sodelovanju z IPoP – Inštitutom za politike prostora in Ljubljanskim urbanističnim zavodom (LUZ) ravno začela. Med procesom priprave parkirne politike bomo skupaj prebivalce širšega območja mesta še velikokrat povabili k sodelovanju.

 


Spremenjen prometni režim pri železniški postaji Nova Gorica


Nova prometna ureditev v okolici OŠ Šempas

oš šempasV sklopu urejanja odvodnjavanja bo uvedena nova prometna ureditev območja skupnega prometnega prostora, kjer bo omejena hitrost na 20 km/h in pešci bodo imeli prednost. Obenem bo od OŠ Šempas iz smeri Lepenj proti križišču na Gunu urejen enosmerni promet, razen za stanovalce tega območja.
Predvidena ureditev je namenjena zagotavljanju boljših pogojev za najbolj ranljive skupine (za slepe in slabovidne, gluhe in naglušne, osebe na vozičkih, mamice z vozički, starejše in otroke).

 


Mobilne varne točke na javnih avtobusih

foto Mateja Pelikan1Dvanajstim že obstoječim varnim točkam smo v novogoriški mestni občini dodali 12 novih, med njimi 4 mobilne na Nomagovih mestnih avtobusih. Varne točke so posebej označeni javni prostori, namenjeni otrokom in mladostnikom, kamor se lahko zatečejo po pomoč, če se znajdejo v stiski. Mobilne Varne točke so 4 avtobusi podjetja Nomago, ki vozijo na relaciji Nova Gorica – Šempeter pri Gorici. Avtobusi so prepoznani po tem, da imajo nalepko Varna točka. Za večjo prepoznavnost je eden od teh avtobusov v celoti polepljen z grafično podobo UNICEF-a in Varnih točk. Nova Gorica je tako postala drugo mesto na svetu z mobilnimi Varnimi točkami na mestnih avtobusih.


Strateški načrt dostopnosti Mestne občine Nova Gorica

dostopnostMestna občina Nova Gorica je v letu 2019 skupaj s predstavniki invalidskih organizacij  pripravila Strateški načrt dostopnosti (SND), ki opredeljuje, kako naj občina v bodoče rešuje težave z dostopnostjo do javnih ustanov in storitev za gibalno ovirane, slepe in slabovidne, gluhe in naglušne, starejše in vse druge, ki imajo težave z dostopom do prostora, informacij in storitev.
S sprejetjem Strateškega načrta dostopnosti, je Mestna občina Nova Gorica dobila jasno strategijo o reševanju težav v zvezi z dostopnostjo invalidov, na podlagi katere v reševanje dostopnosti in izvajanje ukrepov za izboljšanje dostopnosti vključi tudi vse javne zavode in celotno lokalno skupnost. S pričujočim dokumentom tako sledimo tudi načelom, ki jih je občina prevzela s sodelovanjem v projektu Občina po meri invalidov.
Trenutno je v izdelavi Akcijski načrt dostopnosti.