Stanovanjski sklad RS bo do 2025 zgradil 80 stanovanj na Liskurju

datum: 24.11.2021

kategorija: V središču

Razvojna banka Sveta Evrope (CEB) je 18. novembra odobrila vlogo Stanovanjskega sklada RS za pridobitev 70 milijonov posojila za regionalni program izgradnje skupno 906 najemnih stanovanj na desetih lokacijah po Sloveniji, med njimi v Rožni Dolini v novogoriški mestni občini – na Liskurju. Na tej lokaciji bo zraslo 80 novih stanovanj. Liskur bo postala nova soseska Nove Gorice po zgledu sosesk, umaknjenih v mirno obrobje urbanega prostora, a še vedno povezana z kolesarsko infrastrukturo in sistemom izposoje koles go2go z vsemi ugodnostmi urbanega okolja na Goriškem. Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič poudarja prednosti novega sodobnega stanovanjskega kompleksa, ki bo zrasel v mirnem okolju, obdanim z naravo in na ta način omogočal visoko kakovost življenja.

 

Na novogoriški mestni občini pripravljamo spremembo prostorskega akta, ki bo na tem območju omogočal večstanovanjsko gradnjo. Za izgradnjo komunalne infrastrukture so že pripravljeni potrebni dokumenti. Tako smo za gradnjo kanalizacije, ki bo omogočala tudi priklop 17 že obstoječim hišam na tem območju, pridobili gradbeno dovoljenje. Zgrajena bo hkrati z obnovo ceste na Liskur, ki vodi do bolnišnice v Stari Gori, in regulacijo potoka Liskur. S tem projektom se bo izboljšala tudi poplavna varnost Liskurja in prometna povezanost do naselij in bolnišnice v Stari Gori. Z regulacijo potoka, padavinskih in zalednih vod ter izgradnjo komunalne infrastrukture bomo omogočili nadaljevanje gradnje na tem območju.

Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič je ob novici, da so zagotovljena sredstva za gradnjo stanovanj na Liskurju, povedal: »To je odlična novica. To pomeni, da dogovori iz leta 2019 držijo in da je to še ena ovira manj na poti do velike soseske stanovanj, ki so prepotrebna v naši občini. Nova Gorica potrebuje širitev, potrebuje stanovanja. Predvsem mladi, mlade družine, pa tudi drugi prebivalci iščejo stanovanja. Na trgu so draga. Tukaj ne govorimo o zasebni gradnji, govorimo o stanovanjih, ki jih bo gradil stanovanjski sklad in ki bodo pod bolj ugodnimi pogoji dostopna prebivalcem. Seveda moramo pravilno zastaviti tudi kriterije za podeljevanje teh stanovanj. To so stanovanja, ki bodo na eni strani zagotavljala dostopnost bivanja za vse generacije, po drugi strani pa privlačnost Nove Gorice za mlade. Želimo si, da bi se mladi vračali v Novo Gorico in s svojim znanjem in kompetencami prispevali k razvoju in prihodnost naših krajev.«