Martinovanje sodi v okolje, kjer sta trta in vino doma

datum: 27.11.2019

kategorija: V središču

Sobotno martinovanje Mestne občine Nova Gorica, ki je potekalo pod naslovom Odprti hrami v Zaloščah in Dornberku, je v vinske kleti privabilo preko 250 obiskovalcev, ki so bili nad prireditvijo navdušeni. Pet kmetij iz Dornberka in Zalošč, in sicer Kmetija Baša, Rikotava kmetija, Kmetija Barkola, Kmetija Vodopivec in Kmetija Kraljič, je odprlo svoja vrata in obiskovalcem razkrilo posebno vipavsko gostoljubje in odlična vina, ki nastajajo pod budnim očesom vinarjev. Na Kmetiji Barkola je obiskovalce pozdravil župan dr. Klemen Miklavič. Izpostavil je odločitev mestne občine, da martinovanje iz mesta prenese na podeželje, kar se je izkazalo za pravi korak. Gre za prireditev, ki sodi v okolje, kjer sta trta in vino doma. 

Župan je pohvalil povezovanje vinarjev pri organizaciji prireditve. Skupaj z njimi je mestna občina ta dogodek nadgradila v osrednje martinovanje mestne občine. "Čutiti je tudi zelo pozitiven trend, saj se kmetje povezujejo v konzorcij. Samo na ta način lahko dosežemo višjo stopnjo razvoja. To destinacijo smo namenoma poimenovali Vipavska dolina, saj je to zelo pomembno za razvoj našega podeželja tudi v turističnem smislu," je še poudaril župan. Vinarji so se na dogodku zelo potrudili, na vsaki kmetiji so ponujali tudi pristne domače prigrizke in, kar je izjemno pohvalno, nobena kmetija pri postrežbi ni uporabljala plastike. S tem so dokazali, da se lahko dogodke organizira brez uporabe plastike, s skrbjo za okolje. 

V kulturnem programu, ki je spremljalo ponudbo odlične vinske kapljice, so nastopili Anja in Eva, Dekliški zbor Zarja, Sonja Bratina, Kmečke žene iz Dornberka, Adi Smolar ter Kati in Gašper. Obiskovalci so se med kmetijami pomikali peš v spremstvu bakel in kresničk, ki jih je prispevel Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Nova Gorica. Mestna občina pa je poskrbela za brezplačni avtobusni prevoz iz Nove Gorice na martinovanje in nazaj. Posebej se je izkazalo tudi Društvo Tabor nad Dornberkom, ki je vinarjem pomagalo pri izvedbi martinovanja.

 

Odprti hrami v Dornberku in Zaloščah, 23. november 2019 (foto: Foto Lado)Odprti hrami v Dornberku in Zaloščah, 23. november 2019 (foto: Foto Lado)Odprti hrami v Dornberku in Zaloščah, 23. november 2019 (foto: Foto Lado)Odprti hrami v Dornberku in Zaloščah, 23. november 2019 (foto: Foto Lado)Odprti hrami v Dornberku in Zaloščah, 23. november 2019 (foto: Foto Lado)Odprti hrami v Dornberku in Zaloščah, 23. november 2019 (foto: Foto Lado)Odprti hrami v Dornberku in Zaloščah, 23. november 2019 (foto: Foto Lado)Odprti hrami v Dornberku in Zaloščah, 23. november 2019 (foto: Foto Lado)Odprti hrami v Dornberku in Zaloščah, 23. november 2019 (foto: Foto Lado)Odprti hrami v Dornberku in Zaloščah, 23. november 2019 (foto: Foto Lado)Odprti hrami v Dornberku in Zaloščah, 23. november 2019 (foto: Foto Lado)Odprti hrami v Dornberku in Zaloščah, 23. november 2019 (foto: Foto Lado)Odprti hrami v Dornberku in Zaloščah, 23. november 2019 (foto: Foto Lado)

Fotografije: Foto Lado