Naslov Županovega vino za leto 2018 prejeli vini iz Branika

datum: 01.12.2017

kategorija: V središču

V četrtek, 30. novembra 2017, smo na novoletnem sprejemu župana Mestne občine Nova Gorica Mateja Arčona na gradu Kromberk slovesno razglasili protokolarno županovo vino za leto 2018. Ta laskavi naslov sta letos osvojili vini Chardonnay 2016, Vina Zgonik iz Branika in Fantasia rdeče 2013, Vina Colja iz Stesk, ki sta bili izbrani med enajstimi prispelimi vzorci vin, in sicer šestimi belimi in petimi rdečimi.

Izbor županovega vina poteka  v sodelovanju s Turistično zvezo TIC Nova Gorica, ki je k sodelovanju povabila vse vinarje iz novogoriške mestne občine. Prispela vina je ocenila strokovna ocenjevalna komisija pod vodstvom Ivana Peršolje, predsednika Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije. Ostali člani komisije so bili: Mirjana Košuta, uradni degustator in predsednica strokovne vinske komisije na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica, Tamara Rusjan, specialistka za vinarstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica in uradni degustator, Darinko Ribolica, enolog, Sebastijan Pintar, sommelier III. stopnje, Ivan Žežlina, degustator in svetovalec na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica, ter Dejana Baša, sommelier III. stopnje. Ocenjevanje je potekalo po mednarodni stotočkovni metodi. Vina so bila po mnenju komisije na visoki kakovostni ravni. Ponovno se je izkazalo, da ta izbor spodbuja pridelovalce, saj so bile razlike med vodilnimi vini zelo majhne. Zmagovalni vini sta prejeli enako število točk, zato so se člani komisije odločili, da kot zmagovalni potrdita obe vini. Na Mestni občini Nova Gorica si skupaj s Turistično zvezo Nova Gorica prizadevamo, da bi s protokolarnim županovim vinom dodatno promovirali domače vinorodno okolje in vinarje.  

Ob tej priložnosti je bilo predstavljeno tudi sladko darilo Burbončice, ki ga je mestu ob 70-letnici skupaj z gostinci in s slaščičarskim mojstrom Gorazdom Potočnikom poklonila Turistična zveza TIC Nova Gorica. Burbončica je čokoladni praline v ovoju iz sušenih cvetov vrtnic. To bo obenem novo protokolarno darilo Mestne občine Nova Gorica.

 

Od leve proti desni: župan Matej Arčon, sekretarka Turistične zveze TIC Nova Gorica Dejana Baša, vinar Davorin Colja, vinar Damir Zgonik in predsednik komisije Ivan Prešolja Nagrajena vinarja Davorin Colja in Damir Zgonik

Fotografiji: David Verlič