Drugega aprila obeležujemo svetovni dan zavedanja o avtizmu

datum: 01.04.2016

kategorija: V središču

Namenjen je osveščanju javnosti in celotne družbe o ustvarjanju primernih pogojev za učenje, življenje, skrb in delo oseb z avtizmom. V Mestni občini Nova Gorica se bomo pridružili mednarodni akciji "Zasveti v modrem", in sicer tako, da bomo v soboto, 2. aprila, v modri svetlobi osvetlili novogoriško mestno hišo. Z modro osvetlitvijo v mestih na pomen zgodnjega odkrivanja avtizma in ustrezne obravnave oseb z avtizmom opozarjajo tudi drugod po svetu.

Kot poudarjajo v  Društvu za pomoč osebam z avtizmom OKO, Kojsko in v Zavodu Modri december, Zavodu za spodbujanje zavedanja avtizma in Aspergerjevega sindroma Koper, med nami živijo tudi osebe z avtizmom, ki si prav tako kot vsi drugi želijo človeku dostojno življenje in enakopravne možnosti za sobivanje v družbi. Zaradi njihovih posebnosti jim takšno sobivanje ni samo po sebi dano in jim je v mnogih primerih tudi odvzeto.

V društvih dodajajo, da iz ne-vedenja, ne-znanja, ne-razumevanja in ne-poznavanja posebnosti oseb z avtizmom lahko nastaja zavračanje. Ključnega pomena za socialno vključenost oseb z avtizmom je urejeno družbeno okolje in razumevanje te problematike. Z razumevanjem lahko družba pomembno reagira pri aktivnem socialnem vključevanju teh oseb in pri vzpostavljanju socialne komunikacije ter interakcije med družbo in osebami z avtizmom.