Kandidatura GO! 2025 tik pred ciljem

Datum: 02.12.2020
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: V središču

Druga prijavna kandidature Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za Evropsko prestolnico kandidature 2025 odraža drzno ambicijo somestja obeh Goric, da bi doseglo pomemben razvojni napredek in postalo prepoznavno v Evropi oziroma, kot se je izrazil novogoriški župan dr. Klemen Miklavič, postalo zgled za Evropo, povečalo atraktivnost ter sprožilo gospodarske učinke, med drugim nastanek novih in bolj kakovostnih delovnih mest. Vsebina prijavne knjige vključuje okrepljeno mednarodno partnerstvo, in sicer 251 partnerjev iz 34 držav z več kot 600 različnimi dogodki v letu naziva. Pomembni datumi, ki sledijo: 12. december: virtualni obisk mednarodne žirije, 16. december: zagovor prijavne knjige in 18. december: razglasitev, katero mesto bo Evropska prestolnica kulture 2025. 

Z oddajo druge prijavne knjige se je začela zaključna faza kandidature Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za Evropsko prestolnico kulture. Med projekti z visoko umetniško vrednostjo naj omenimo:

»DESTINYation« – povabili smo domače, mednarodno priznane umetnike, ki ustvarjajo po svetu, da se vrnejo v domače kraje in tu ustvarijo projekt. Med njimi sta režiser Tomi Janežič in dramaturginja Simona Semenič. Koncept projekta je nova gledališka produkcija, posvečena usodi zadnjega francoskega kralja, ki je v Gorici umrl med epidemijo kolere.

»Cantaquartieri » - snujemo poletje, polno participativnih dogodkov, oživljanje priljubljene goriške mestne tradicije na izviren in sodoben način.

»Borderless body« – gre za koncept edinstvene plesne predstave in dolgoročen raziskovalni in umetniški proces, posvečen odnosu med biologijo in tehnologijo oziroma telesu v elektronski, multimedijski prihodnosti. Kot partner med drugimi nastopa mednarodno prepoznavna novogoriška plesna skupina M&N Dance Company.

»Standing on Messerschmidt head(s)« – Koncept predstavlja neverjetna umetnost kiparja Franza Xaverja Messerschmidta, predstavljena skozi mednarodno instalacijo. Med partnerji najdemo Muzej Belvedere z Dunaja.

Pohod prijateljstva – vračamo Pohod za prijateljstvo na velikem evropskem platnu z vključevanjem mest iz vse celine, ki jih deli državna meja.

Obmejni okusi – posebna izdaja festivala za leto 2025 s širitvijo dogodka v nujno postajo za vse mednarodne obiskovalce.

Pixxel-X – Niz projektov na presečišču umetnosti in znanosti, sodoben pristop k medsektorskemu sodelovanju, povezan z X-centrom in festivalom Pixxelpoint.

Posebej  izpostavljamo tudi projekta:

Soseska – kako razviti obe mestni središči in jima vdahniti novo življenje skozi kulturo in ob sodelovanju prebivalcev.

Tovarna izkušenj – Nov model kulturnega turizma v tesnem sodelovanju z Zavodom za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina in Promoturismo Furlanije Julijske krajine.

Za popotnico drugi prijavni knjigi in v pričakovanju razglasitve mesta, ki bo osvojilo naziv, so ob današnji predstavitvi vsebine druge prijavne knjige povedali:

dr. Klemen Miklavič, župan Mestne občine Nova Gorica

»Enotno urbano območje obeh Goric po desetletjih razklanosti postaja prestolnica čezmejne regije. Prihodnost, ki je pred nami je skupna in povezovanje je ključno za razvoj regije. Kandidatura za EPK je katalizator tega procesa in logičen korak naprej pri sodelovanju obeh mest. Z EPK si obetamo postati zgled za Evropo, povečati atraktivnost našega območja ter sprožiti gospodarske učinke, med drugim odpreti nova in bolj kakovostna delovna mesta. “

Rodolfo Ziberna, župan občine Gorica

“Na nek način smo že zmagali. Zakaj? Ker je več kot sto posameznikov in organizacij ustvarjalo skupne projekte in sodelovalo na ravni, ki bi jo brez te kandidature težko dosegli. EPK bo pokazal, da nismo le mesti, 100 kilometrov oddaljeni od Ljubljane ali Benetk, ampak evropsko relevantno  območje z edinstveno identiteto. S kandidaturo osvetljujemo in vlečemo pozornost na naše območje. Smo unikum in vzor, pričevanje za celotno Evropo.”

Matej Arčon, predsednik EZTS GO

“Kandidatura krepi in bogati tudi EZTS GO. Članice in člani skupščine so navdušeno in brez kančka dvoma potrdili drugo prijavno knjigo. Čezmejna nota kandidature je konkurenčna prednost. Prepričan sem, da bo 16. december v znamenju GO winner!«

Tiziana Gibelli, odbornica za kulturo, Dežela Furlanija Julijska krajina

“Na deželi smo v to zgodbo verjeli od začetka in jo zato tudi podpirali. Kanidatura nam je že dala izjemno podobo dveh županov, ki v času epidemiološke meje skupaj delata ob mreži na Trgu Evrope To je izjemno sporočilo za Evropo.”

Prijavno knjigo so predstavili: Neda Rusjan Bric, umetniški vodja; Vesna Humar, koordinatorka za Novo Gorico; Lorenzo De Sabbatta, koordinator za Gorico.; Ivan Curzolo, direktor EZTS GO.

Gremo skupaj do zmage!

ekipa GO! 2025 


< Nazaj na seznam