Novoletne prireditve

Datum: 30.11.2020
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: V središču

V Novi Gorici pripravljamo drugačno in izvirno praznično dogajanje z uporabo zvočnih instalacij, radijskega programa in postavitvijo ekološkega sistema za proizvodnjo električne energije za novoletno osvetlitev. Središče mesta bodo krasile žive novoletne smreke. Električno energijo za njihove novoletne lučke bodo ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov pomagali pridobiti obiskovalci s pomočjo sobnih koles. Ta prototipna osvetlitev je plod dobrega sodelovanja med Šolskim centrom Nova Gorica, novogoriško mestno občino in nekaterimi goriškimi energetskimi in visokotehnološkimi podjetji.

Na Bevkovem trgu v središču Nove Gorice bodo v petek, 4. decembra, zažarele lučke. Trg, na katerega bomo vstopali skozi dva kovinska portala v obliki daril, bodo krasili trije gozdički z živimi smrekami, ki bodo po zaključku prazničnega dogajanja ponovno posajene v naravo. Oblikovale bodo trajnostno pravljično vas z obnovljivimi materiali, ki ga bo napajal ekološki sistem za proizvodnjo električne energije, umeščen v dve veliki trajnostni darili. Sistem z osmimi sobnimi kolesi, ki so ga izdelali dijaki Šolskega centra Nova Gorica, bo s pomočjo obiskovalcev zagotavljal energijo za osvetlitev novoletnih lučk na smrečicah. Obiskovalci bodo, če bodo le ukrepi to dopuščali, poganjali kolesa in spremljali jakost osvetlitve novoletnih lučk. Na izbiro bodo imeli različne težavnostne stopnje kolesarjenja, kot jih najdemo na kolesarskih poteh do goriških kulturno-zgodovinskih in naravnih znamenitosti. Če bodo epidemiološke razmere dopuščale, bomo izvedli tudi 24-urno dobrodelno kolesarjenje Nove Gorice v trajnostni vasi.    

Podžupan Simon Rosič ob tem poudarja: »Kolesa na Bevkovem trgu odražajo simboliko tega prostora, v katerem se nikoli nismo ustrašili tehničnih izzivov. Projekt električnih koles združuje različne akterje in ima močno vzgojno noto. Simbolika koles v tej težki epidemiološki situaciji je tudi v tem, da poganjamo kolesje naprej. Sovpada tudi s tem, da bo prav v decembru zaživel sistem čezmejne izposoje koles ter z našimi drznimi in ambicioznimi načrti umeščanja naše turistične destinacije na mednarodni športno-turistični zemljevid kot raj za kolesarjenje.«

Med  21. decembrom in 1. januarjem bo na Bevkovem trgu postavljen tudi mobilni studio Radia Robin – Praznični radio v mestu. Program bo z Bevkovega trga oddajal vsak dan med 13. in 17. uro, ko bodo v studiu spregovorili številni zanimivi gostje, od 17. ure dalje pa bo Radio Robin v središču mesta predvajal praznično glasbo in sproščujoče vsebine. V sodelovanju z Mladinskim centrom Nova Gorica bo v radijski studio prišel tudi Dedek Mraz, ki bo nagovoril otroke in jim predstavil prigode, ki so se mu pripetile v tem letu. Poslušalce bo pozval, naj se spomnijo starejših in osamljenih ter naj jih razveselijo z ročno izdelano čestitko, risbico ali telefonskim klicem. Mladinski center bo v studio povabil tudi tri slovenske pravljičarje, ki bodo prebrali kakšno od svojih pravljic.

V bodočem knjigotrškem središču na Delpinovi ulici in po ostalih ulicah Nove Gorice se bo med 15. in 24. decembrom odvijal program knjižnega sejma, prilagojen trenutnim ukrepom. Program bo, če bodo le razmere dopuščale, vključeval pop-up knjigarno, bibliocikel, ekološki literarni zemljevid Nove Gorice, knjižni pogovorni program, zvočno mesto in pravljični lov na zaklad za najmlajše.  

Novoletni praznični program na novogoriški mestni občini pripravljamo v sodelovanju s Šolskim centrom Nova Gorica, Mladinskim centrom Nova Gorica, Radiom Robin, nevladnimi organizacijami, kulturnimi institucijami in lokalnimi podjetji.  


< Nazaj na seznam