»Giro d'Italia« v Novi Gorici?

Datum: 23.11.2020
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: V središču

Z organizatorji prestižne kolesarske dirke po Italiji »Giro d'Italia« smo v intenzivnih pogovorih, da bi ena od etap te dirke potekala tudi skozi Novo Gorico. Pogovori, v katerih sodeluje tudi Občina Gorica, so zelo konstruktivni in usmerjeni v skupno promocijo čezmejnega prostora. Prepričani smo, da je umeščanje tako odmevnih športnih dogodkov v skupni čezmejni prostor pomembna popotnica kandidaturi Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za Evropsko prestolnico kulture 2025.

Novogoriška mestna občina je v sodelovanju z Javnim zavodom za šport Nova Gorica organizacijske izkušnje pokazala že minulo leto, ko je Nova Gorica gostila start 4. etape kolesarske dirke Po Sloveniji. Z načrtovanjem etape »Gira d'Italie« tudi na slovenski strani meje čezmejno sodelovanje še nadgrajujemo. Novogoriški podžupan Simon Rosič ob tem poudarja: »Izjemnega pomena je prijateljski odnos med županoma obeh Goric, dr. Klemnom Miklavičem in Rodolfom Ziberno. Župana tudi na področju športa šivata somestje in gradita skupno prihodnost. Nenazadnje je bil minulo leto skupaj z Italijani uspešno izpeljan tudi Ciklokros na meji s Tadejem Pogačarjem v ambasadorski vlogi. Vsekakor smo ambiciozni, drzni in odločeni, da z umeščanjem tako uglednih prireditev v naš prostor celotno čezmejno destinacijo uvrstimo na mednarodni športno-turistični zemljevid in naše kraje predstavimo kot raj za kolesarje.«

Vse te aktivnosti na področju športa in turizma sledijo viziji razvoja tako kolesarstva kot športa sicer in turistične ponudbe. Vipavska dolina in čezmejni goriški prostor premoreta konkurenčne prednosti tako v milem podnebju, izjemni pokrajini, bogati kulturno-zgodovinski dediščini in vrhunski gastronomiji. S to dirko lahko našo skupno čezmejno destinacijo dodobra uvrstimo na mednarodni športno - turistični zemljevid. Ob tem podžupan Rosič izpostavlja uigrano ekipo, ki si prizadeva za uspešen potek dogodkov: »Na novogoriški mestni občini tesno sodelujemo z Javnim zavodom za šport Nova Gorica, Javnim zavodom za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, predvsem pa s članom županove Strateške komisije za šport in športni turizem Rokom Lozejem, ki je glavni organizacijski člen na področju izvedbe tako zahtevnih športnih dogodkov. Kot zanimivost naj navedem, da je na italijanski strani v čezmejni zgodbi »Gira d'Italia« med najaktivnejšimi akterji priznani in ugledni nogometni trener Edy Reja, ki goji veliko strast do kolesarstva. Edy Reja je tudi eden od ambasadorjev kandidature Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za EPK 2025, ki srčno verjame v skupno prihodnost obeh Goric.» 

Fotografije: Meblo Jogi, Mateja Pelikan, Dani Pečečnik, Foto Lado

  

  


< Nazaj na seznam