Prenova osrednjega dela Kidričeve ulice

Datum: 19.11.2020
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: V središču

Na Kidričevi ulici v Novi Gorici smo začeli z deli za ureditev njenega osrednjega dela med občinsko stavbo in Bevkovim trgom. Gre za prometno ureditev s poudarkom na prečkanju pešcev in kolesarjev, ureditev zunanjosti Centra trajnostne mobilnosti oziroma Turistično informacijskega centra in postavitev postaje za čezmejno izposojo koles. Umestitev TIC-a in Centra trajnostne mobilnosti ob eno osrednjih ulic v mestu zdaj nadgrajujemo z urejanjem okolice centra in prometnim posegom na ulici, kjer s cestišča umikamo avtomobile, obenem pa prebivalcem in obiskovalcem nudimo nadomestno možnost – izposojo koles.

Podžupan Simon Rosič poudarja: »Gre za prvi korak umika pločevine iz osrednjega dela mesta. Ob tem se veselimo osmih novih postaj za čezmejno izposojo koles, ki bo zaživela v začetku decembra. Postaja koles, ki bo od februarja dalje postavljena pred novim Centrom trajnostne mobilnosti, bo zaradi ureditvenih del začasno postavljena pred občinsko stavbo. Ko se bodo dela konec januarja zaključila, pa bo postaja umeščena na končno lokacijo pred mobilnostnim centrom.»

Ureditev zunanjosti Centra trajnostne mobilnosti in TIC-a vključuje postavitev lesene ploščadi, klopi in korit za zelenje na razdalji 18,5 m od stavbe TIC-a do začetka trga pred restavracijo Vrtnico. Na novo ploščad se bo razširil program novega Centra trajnostne mobilnosti in TIC-a, tu bo omogočeno posedanje in druženje. Oblikovanje urbane opreme na Kidričevi ulici sledi opremi na Bevkovem trgu in Trgovski ulici, in sicer bodo postavljene klopi v kombinaciji kovine in lesa, dodana bosta korito in ploščad.

V sklopu prometne prenove bomo uredili varen prehod za pešce in posebej za kolesarje, ki bo po novem krajši, saj bo tudi cestišče zoženo. Ukinjen bo poseben pas za zavijanje levo na parkirišče pred občinsko stavbo, uvedeno bo območje omejene hitrosti na 30 km/h. Poleg nove postaje za čezmejno izposojo koles bomo postavili tudi plato s stojali za kolesa. Poskrbeli bomo tudi za ustrezno osvetlitev. Povečujemo območje za pešce in kolesarje in zmanjšujemo motorni in mirujoči promet.

Dela bodo predvidoma zaključena konec januarja 2021. Vrednost vseh del znaša 187.791 € z vključenim ddv.

Fotografije: Mateja Pelikan 

Prostorski prikaz: Eva Sušnik (Kreadom)

  

  


< Nazaj na seznam