Družba HIT predstavila poslovanje mestnim svetnikom

Datum: 12.11.2020
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: V središču

Predsednik uprave HIT-a d. d. Tomaž Repinc je mestnim svetnikom predstavil poslovne načrte HIT-a in ukrepe za blažitev posledic v družbi zaradi epidemije koronavirusa. Predstavitev so izvedli na pobudo mestne občine, saj so se mestni svetniki želeli seznaniti s poslovanjem družbe. Tomaž Repinc je izrazil odobravanje, da se mestna občina in svetniki zanimajo, kakšno je poslovanje družbe. Razpravo po predstavitvi je ocenil kot konstruktivno. Z novogoriškim županom dr. Klemnom Miklavičem je novinarjem predstavil nekaj glavnih poudarkov: »V tem trenutku imamo približno 1500 oseb na čakanju. Naše enote so zaprte. Bojazni so, s kakšnimi omejitvami bomo lahko delali ob odpiranju. Kar se tiče zmanjševanja števila zaposlenih: smo prejemnik pomoči iz 6. paketa, tako kot ga bo vlada sprejela, in v času prejemanja pomoči ni dovoljeno zmanjševati števila zaposlenih. »

V HIT-u so kljub prvemu valu epidemije do septembra poslovali solidno. Predsednik uprave navaja: »Podatki za 2020 do meseca septembra so solidni. Pričakovali smo v prvih 9-ih mesecih približno 4.600.000,00 eur izgube. Realizirali smo 2.600.000,00 eur izgube, kar pomeni, da smo bili boljši od pričakovanja. Odziv naših gostov v prvih mesecih po odpiranju je bil bistveno boljši, kot smo predvidevali.  Zelo smo se držali predpisanih ukrepov. Poleg tega so Hitove igralnice zelo dobro prezračevane, kar izhaja še iz obdobja, ko še ni bilo kadilskega zakona.«

»Pričakovanja so podobna kot po prvem popolnem zaprtju, » je še poudaril predsednik uprave HIT-a in dodal: » Predvidevamo, da bomo ob ponovnem odpiranju, ko bo to mogoče, odpirali vse enote naenkrat. »

Ostaja negotovost, kdaj bodo zopet lahko odprti in kakšne bodo omejitve: »Dolgoročno mislim, da bo cepivo pozitivno vplivalo na potek epidemije, potrebno bo preživeti prvo polovico leta, tudi ob pomoči države. Ti ukrepi do neke mere pomagajo in bomo preživeli. »

Na vprašanje novinarjev je komentiral tudi odstop hotela Lipa na uporabo šempetrski bolnišnici:

»Hotel Lipa smo že v času prvega vala epidemije ponudili v pomoč bolnišnici Šempeter. Takrat smo hotel tudi pripravili za uporabo osebju bolnišnice. Zdaj smo prišli do tega, da se to izvaja. Zadeva dobro teče, v tem trenutku je zasedenih 5 sob. »

Župan dr. Klemen Miklavič je izrazil skrb za zaposlene: »Najprej nas skrbi za delavce. Hit zaposluje številne ljudi iz naših krajev in širše regij, je pomemben zaposlovalec. Delovna mesta v družbi želimo ohraniti, zato nas seveda skrbi, kakšen plan ima HIT, da bo izšel iz krize epidemije. Skrbi nas tudi namenski denar, ki ga mestna občina iz naslova koncesije od iger na srečo prejema zato, da opravlja neke dejavnosti in razvojne aktivnosti. Spomladi smo imeli zelo konservativen načrt, zato zdaj rebalans ni potreben. Računali smo, da bo HIT imel manj prihodkov, kot jih je potem dejansko imel. Zato smo še na varni strani. Ne vemo pa še kako dolgo, ker še ni jasno, kako dolgo bodo igralnice ostale zaprte. Pomembno je, da čim prej prebrodimo ta drugi val. Vzporedno s tem je potrebno delati tudi na drugih področjih, na dobrih odnosih s sosednjo Italijo, z regijo Furlanijo - Julijsko krajino. Usklajevanje med vladama tudi vpliva na to, kako hitro se bodo k nam vrnili italijanski gosti.»

Župan je še poudaril izkazano pomoč HIT-a šempetrski bolnišnici: »Pohvalno je, da se je družba HIT že v prvem valu čez noč odzvala in zagotovila Hotel Lipa za uporabo bolnišničnemu osebju. To je zdaj ključnega pomena, da lahko funkcionira  Covid oddelek v šempetrski bolnišnici!«

 

 


< Nazaj na seznam