Nagrada Šmihelu za ohranjanje kulturne dediščine

Datum: 10.11.2020
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: V središču

Vas Šmihel v novogoriški mestni občini je prejela prvo nagrado mednarodnega natečaja »La Fabbrica nel Paesaggio« v sekciji Evropa z obrazložitvijo, da gre predvsem za vztrajanje na vsakodnevnem pristnem odnosu do načina življenja in ohranjanja tradicionalne podobe naselja in krajine v svoji izvorni pojavnosti, vključno s trudom za ohranjanje materialnosti in krajinske pojavnosti cerkve sv. Mihaela ter zaradi niza majhnih, a pomembnih kulturnih aktivnosti v sodelovanju in izvedbi lokalnega prebivalstva, ki prispevajo k prepoznavnosti naselja in okoliške kulturne krajine.

Sredi oktobra se je v Folignu v Italiji odvijala slovesnost z razglasitvijo dobitnikov nagrad tega mednarodnega natečaja, ki se izvaja pod okriljem klubov Unesco. Namenjen je promociji ohranjanja kulturne dediščine ter kulturne in naravne krajine. Nagrajuje tako javne kot tudi zasebne pobude, ki s svojim delovanjem oz. svojimi investicijami v prenovo stavb in krajine skrbijo za promocijo trajnostnega razvoja ter inovativnosti z ohranjanjem kulturne dediščine in naravne krajine ob upoštevanju meril Unesco za zaščito materialne in nematerialne kulturne dediščine.

Zaradi trenutne epidemiološke situacije je bila nagrada predstavnikom novogoriške mestne občine in kraja Šmihel predana pred kratkim na Trgu Evrope.

Nadja Velušček je v imenu prebivalcev vasi ob prejemu nagrade poudarila: »Iskreno se zahvaljujemo klubu Unesco iz Gorice, da so prepoznali to vrednoto. Zahvala za nagrado gre predvsem Adrianu Vladimiru Chiniju, predsedniku kluba Unesco Gorica, ki je podal predlog o nagradi za Šmihel.«

»Počaščeni smo, da so priznane institucije prepoznale potencial Šmihela in tamkajšnje cerkvice. To je izjemna spodbuda in hkrati izjemna odgovornost, da bomo ta kraj in cerkvico postavili na turistični zemljevid in zemljevid kulturne dediščine,« je povedal podžupan mestne občine Simon Rosič.

Podelitve na Trgu Evrope se je udeležil tudi odbornik za kulturo Občine Gorica (I)  Fabrizio Oreti. Ob tej priložnosti sta  oba predstavnika občin spomnila na skupno kandidaturo Nove Gorice v sodelovanju  z Gorico za Evropsko prestolnico kulture 2025 ter na pomen združevanja moči posameznikov, združenj in institucij pri skupni rasti čezmejnega teritorija.

Fotografije: Mateja Pelikan

  

  


< Nazaj na seznam