PRESEŽENA OPOZORILNA VREDNOST KONCENTRACIJE OZONA V NOVI GORICI

Datum: 06.08.2003
Vir: Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana
Rubrika: Sporočilo za javnost

Z Agencije RS za okolje so nam sporočili, da je bila včeraj, v torek, 5. avgusta, ponovno presežena vrednost ozona v Novi Gorici.

Obvestili so nas, da je na merilnem mestu v Novi Gorici koncentracija ozona v torek, 5.8.2003, ob 12. uri presegla opozorilno vrednost 180 μg/m3, in sicer je znašala 187.5 μg/m3. Ob 13:00 je bila koncentracija še malo višja, in sicer 203.1 μg/m3.



V obvestilu so še zapisali, da je merilno mesto Nova Gorica glede ozona locirano tako, da podatki veljajo za širšo okolico in da lahko tudi v naslednjih dneh pričakujemo preseganje opozorilne vrednosti v popoldanskem času.



Koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Priporočajo, da naj ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja.



Kot so še sporočili, koncentracije ozona merijo v Sloveniji na 15 merilnih mestih. Tudi na ostalih lokacijah so koncentracije visoke, vendar niso presegle opozorilne vrednosti. Podatki so dostopni na domači strani Agencije RS za okolje (http://www.arso.gov.si/) in na teletekstu TV Slovenija, stran 146.


< Nazaj na seznam