Širitev mednarodnega sodelovanja

Datum: 03.11.2004
Vir: Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana
Rubrika: Sporočilo za javnost

Mednarodno sodelovanje Mestne občine Nova Gorica se je z letošnjim vstopom Slovenije v Evropsko unijo še okrepilo. Pomembno vlogo pri navezovanju stikov ima vsakokrat tudi prepoznavnost tega prostora, ki smo si jo pridobili z okrepljeno promocijo v času vstopanja v unijo. Tako smo v zadnjem času deležni zanimanja naših vzhodnih sosedov, nadaljujemo pa naše najintenzivnejše sodelovanje na mednarodnem področju, to je z Italijo. Tako bosta že v kratkem Novo Gorico obiskala župan Občine Pordenone in predsednik tamkajšnje Trgovinske zbornice.

Mednarodne izkušnje so dobrodošle tudi v drugih organizacijah, tako je v minulem tednu župan Mirko Brulc zastopal Slovenijo v okviru Skupnosti občin Slovenije na konferenci Odbora regij v Zagrebu. Župan je na konferenci spregovoril na temo Lokalna samouprava v Sloveniji po 10 – ih letih delovanja. Namen konference je bila izmenjava izkušenj med lokalnimi oblastmi v jugovzhodni Evropi ob primerjavi z izkušnjami v Evropski uniji.

Župan Mirko Brulc je svojo dejavnost na mednarodnem področju nadaljeval z obiskom v madžarskem mestu Pécs, kjer sta se mu pridružili še načelnica Oddelka za gospodarstvo Tatjana Gregorčič in svetovalka za kmetijstvo Zdenka Kompare. Na povabilo predsednika Županije Baranya so se srečali s predstavniki gospodarske in kmetijske zbornice. Poseben poudarek je bil na predstavitvi proizvodnje vin. Madžarski gostitelji so se zlasti zanimali za oblikovalce steklenic, ki v promociji vina oddigrajo pomembno vlogo. Obenem se odpirajo možnosti na področju sodelovanja visokih šol, saj je mesto Pécs pomembno univerzitetno središče, njihove predstavnike pa bi zanimalo sodelovanje z novogoriško Politehniko. Veliko zanimanje za sodelovanje so izrazili tudi na zdravstvenem področju, saj bi zelo radi spoznali izkušnje zdravnikov iz šempetrske bolnišnice. Župan je predsedniku Županije Baranya že predal predhodno vabilo, namenjeno gospodarstvenikom iz te županije, za udeležbo na Gospodarskem forumu za vzhodno Evropo, ki bo predvidoma maja 2005 v Novi Gorici. Župan je predsedniku Baranye obljubil tudi pripravljenost in pomoč v sodelovanju, zlasti pri navezovanju stikov z našimi gospodarstveniki in kmeti. Že konec tega meseca bo v Pécs odpotovala skupina vinogradnikov, ki se bo skušala z madžarskimi kolegi dogovoriti za konkretne projekte.


< Nazaj na seznam