Župan Mirko Brulc obiskal osrednje slovenske ustanove v Gorici

Datum: 09.05.2003
Vir: Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana
Rubrika: Sporočilo za javnost

Na povabilo novoizvoljenega predsednika Sveta slovenskih organizacij v Gorici Janeza Povšeta je župan Mestne občine Nova Gorica Mirko Brulc včeraj, 8. maja 2003, popoldan obiskal osrednje slovenske ustanove, ki delujejo pod okriljem omenjene krovne organizacije. Obisk se je začel v prostorih prenovljene Katoliške knjigarne, kjer imata svoj sedež tudi uredništvo Novega glasu in založba Goriška Mohorjeva družba, in nadaljeval z ogledom Kulturnega centra Lojze Bratuž, bližnje telovadnice in slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel.

Srečanje se je zaključilo na sedežu Sveta slovenskih organizacij, kjer se je predsednik Povše županu in sodelavcem zahvalil za obisk, med katerem so si gostje lahko natančno ogledali prostore in spoznali dejavnosti nekaterih slovenskih ustanov v Gorici. Sodelovanje z manjšino, je še dodal, je zagotovo v interesu celotnega obmejnega prostora, potrebno pa bo še bolj okrepiti medsebojno obveščanje. Izrazil je tudi željo o uresničitvi že znanega projekta skupne evropske glasbene šole.

Župan je pokazal svoje presenečenje nad dobro vzdrževanimi prostori, v katere je bilo vloženo veliko trdega dela, zato pa je njihova vrednost toliko večja. Poudaril je izjemno vlogo manjšine, ki s svojimi nasveti in pobudami pomaga pri navezovanju stikov na obeh straneh meje in oblikovanju skupnega obmejnega prostora. Nova Gorica in Gorica postajata vedno bolj prepoznavni v evropskem prostoru, je še dodal župan, in predstavljata primer skupnega življenja brez "berlinskega zidu" ob medsebojnem spoštovanju različne kulture in jezika.


< Nazaj na seznam