Župan Mirko Brulc sprejel Paola Puccija di Benisichi

Datum: 06.09.2003
Vir: Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana
Rubrika: Sporočilo za javnost

Včeraj je bil na obisku v Sloveniji Paolo Pucci di Benisichi, generalni direktor Generalne direkcije za Evropo v Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Italije. V popoldanskem času ga je sprejel župan Mestne občine Nova Gorica Mirko Brulc. Gosta so spremljali veleposlanik Republike Italije v Sloveniji Norberto Cappello in predstavniki slovenskega Ministrstva za zunanje zadeve: Ida Močivnik, Jože Šušmelj in Mojca Nemec. Sprejema so se udeležili tudi župan Občine Šempeter-Vrtojba Dragan Valenčič, odbornik za čezmejne zadeve Občine Gorica Damjan Terpin in odbornik za šolstvo Goriške pokrajine Luciano Migliorini.

Na sprejemu je bilo gospodu Pucciju predstavljeno čezmejno sodelovanje v okviru treh uprav (Mestna občina Nova Gorica, Občina Šempeter - Vrtojba, Občina Gorica) in širše v okviru Protokola o sodelovanju. Posebej je bilo izpostavljeno sodelovanje na področju zdravstva, prestrukturiranja Mednarodnega mejnega prehoda (MMP) Vrtojba in oblikovanja proste cone, način prehajanja meje po vstopu Slovenije v Evropsko unijo, želja po oblikovanju evropske čezmejne evroregije, vloga slovenske manjšine in organizacija skupne proslave na meji pri železniški postaji v Novi Gorici 30. aprila prihodnje leto, v okviru katere je predvidena dokončna odstranitev mejne ograje ter prizadevanja, da bi bila to osrednja državna prireditev.

Paolo Pucci di Benisichi je poudaril podporo italijanske vlade za vstop Slovenije v EU. Obenem je zagotovil podporo obeh vlad za prehod maloobmejnih prehodov z osebno izkaznico po vstopu Slovenije v EU v obdobju do uvedbe Schengenskega režima. Omenjeni predlog bo obravnavala pristojna Stalna mešana slovensko – italijanska komisija za izvajanje določb Videmskega sporazuma. Prisotne je obvestil o najnovejšem predlogu italijanske vlade Ministrskemu svetu Evropske unije za olajšanje prehoda čez mednarodne mejne prehode, ki bi tako predvideval le eno kontrolo na meji (ali slovensko ali italijansko – pristojnosti bi si porazdelili). Predlog bi moral veljati za celotno mejo EU, zato mora o njem razpravljati Ministrski svet Evropske unije. Glede proste cone na območju MMP Vrtojba je zagotovil soglasje obeh vlad, odločitev pa je v pristojnosti evropskih komisij. Ravno tako se obe vladi zavzemata za zaščito obeh manjšin kot osrednjega povezovalnega člena med obema narodoma. Z veseljem je sprejel vabilo na prireditev 30.4.2004.

Po sprejemu si je gospod di Benisichi ogledal območje ob meji na železniški postaji v Novi Gorici, kjer bo 30.4.2004 potekala proslava ob vstopu Republike Slovenije v Evropsko unijo in kjer naj bi ob tej priložnosti dokončno odstranili ograjo.


< Nazaj na seznam