Obisk madžarske delegacije

Datum: 30.06.2004
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Sporočilo za javnost

V sredo, 30. junija 2004, je na obisk v Novo Gorico prispela 50-članska delegacija iz madžarskega mesta Mosonmagyarovar, ki jo vodi župan Pál Stipkovits. Delegacijo poleg predstavnikov občinske uprave sestavljajo profesorji gimnazije iz omenjenega madžarskega mesta, ki je v letošnjem letu prejela evropsko nagrado za poučevanje kot tretja najboljša gimnazija v Evropi.

Gostje so si v dopoldanskem času ogledali znamenitosti na Sveti Gori in Goriško knjižnico Franceta Bevka, v zgodnjih popoldanskih urah pa jih je v veliki dvorani občinske stavbe sprejel župan Mestne občine Nova Gorica Mirko Brulc.

Župan Brulc je gostom predstavil zgodovino goriškega obmejnega območja, nastanek mesta Nova Gorica in značilnosti mestne občine s posebnim poudarkom na lokalnem gospodarstvu in turizmu. Svoj nagovor je zaključil z navedbo skupnih projektov v okviru čezmejnega sodelovanja.

Župan Pál Stipkovits, ki je obenem tudi državni poslanec in član parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, se je zahvalil za topel sprejem in izrazil željo po navezavi tesnejših stikov med obema mestoma, tudi s pomočjo slovenske manjšinske skupnosti, ki živi v Mosonmagyarovaru. Ob tej priložnosti je župana in predstavnike Mestne občine Nova Gorica povabil na povratni obisk na Madžarsko v sredini avgusta, ko bo v Mosonmagyarovaru potekal Poleti festival. V okviru le-tega bodo letos za sodelujoča partnerska mesta organizirali tudi tekmovanje v pripravi tipičnih jedi posamezne države.

Gostje so uradni obisk v Novi Gorici zaključili z ogledom novega trga na meji, v večernih urah pa bodo obiskali igralnico Perla.


< Nazaj na seznam