Protestno pismo županov MO Nova Gorica, Občine Šempeter-Vrtojba in Občine Ajdovščina glede zastojev tovornjakov na Mejnem prehodu Vrtojba

Datum: 13.02.2004
Vir: Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana
Rubrika: Sporočilo za javnost

Župani občin Mestne občine Nova Gorica Mirko Brulc, Občine Šempeter-Vrtojba Dragan Valenčič in Občine Ajdovščina Marjan Poljšak so včeraj popoldan predsedniku vlade RS Antonu Ropu in ministru za zunanje zadeve Dimitriju Ruplu poslali protestno pismo, v katerem vlado in ministrtsvo pozivajo k ukrepanju zaradi nastalih razmer ob novih zastojih tovornega prometa na Mejnem prehodu Vrtojba. Objavljamo vsebino pisma:

Spoštovani predsednik Vlade Republike Slovenije gospod mag. Anton RopinSpoštovani minister za zunanje zadeve gospod dr. Dimitrij Rupel!V imenu Občine Šempeter-Vrtojba, Mestne občine Nova Gorica in Občine Ajdovščina najostreje protestiramo proti nezadostnemu odzivu Vlade Republike Slovenije in Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije ob novih zastojih na Mejnem prehodu Vrtojba.Opozarjamo na nevzdržne sanitarne, higienske in varnostne razmere, ki so jim izpostavljeni čakajoči na prestopu meje, in obenem na izjemno veliko gospodarsko škodo, do katere prihaja ob vsakem tovrstnem incidentu italijanskih carinikov ali špediterjev na meji.Zahtevamo, da Vlada in Ministrstvo pri pristojnih organih Republike Slovenije zahtevana ustreznejše reševanje protestnih odzivov italijanskih mejnih delavcev, saj so razmere, ki jih s stavko povzročajo za našo stran nevzdržne!Bojimo se, da mejni zapleti zadnjih dni niso zadnji v vrsti tistih, ki po pesimističnih napovedih sledijo vse do 1. maja 2004. Po našem prepričanju zadnji zapleti kažejo, da je potrebno k reševanju nastale situacije pristopiti celovito, na ravni dveh sosednjih držav, saj breme zapletov ne more sloneti zgolj na ramah lokalnih skupnosti.

V reševanje nastale situacije in priprav strategij sistemskega reševanja pa smo kot do sedaj pripravljeni vstopiti tudi sami!V kolikor se razmere na mejnem prehodu Vrtojba do jutri dne 13.02.2004 do 12.00 ure ne bodo normalizirale, bomo prisiljeni povzeti določene ukrepe.

Lepo pozdravljeni.Dragan Valenčič

Župan občine Šempeter-Vrtojba

Mirko Brulc

Župan mestne občine Nova GoricaMarjan Polšak

Župan občine AjdovščinaŠempeter pri Gorici, 12. januar 2004


< Nazaj na seznam