Izjava županov severne Primorske glede regionalizma

Datum: 17.09.2003
Vir: Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana
Rubrika: Sporočilo za javnost

Včeraj je župan Mestne občine Nova Gorica Mirko Brulc sklical severno primorske župane, da bi se pogovorili na temo pokrajine in izmenjali poglede in stališča. Sestanka so se udeležili: Marjan Poljšak, župan Občine Ajdovščina, Danijel Krivec, župan Občine Bovec, Franc Mužič, župan Občine Brda,Miran Ipavec, župan Občine Kanal
Pavel Gregorčič, župan Občine Kobarid, Zlatko Martin Marušič, župan Občine Miren - Kostanjevica
Dragan Valenčič, župan Občine Šempeter – Vrtojba
Ernest Kemperle, župan Občine Tolmin Ivan Princes, župan Občine Vipava. V ospredju pogovorov sta bili dve varianti in sicer enotna Primorska regija od Bovca do Kopra pod pogojem, da je središče v Novi Gorici in pa Severno Primorska regija s središčem v Novi Gorici.

Župani od države zahtevajo, da jim poda ustrezna pojasnila glede oblikovanja pokrajin. Zlasti jih zanima, s kakšnim deležem sredstev bo razpolagala posamezna regija. Vsi pa so bili enotni v tem, da dokler bo vladalo tako pomanjkanje informacij s strani države, ne bo mogoče poenotiti stališč. Zato župani od države zahtevajo ustrezna pojasnila in informacije o možnostih odločanja v lokalni skupnosti, predvsem pa, da ne dopusti, da se tako pomembne zadeve uporablja v politične namene.Obenem so na sestanku soglasno obsodili uredniško politiko Primorskih novic, ki izdaja dve naslovnici, eno za koprsko območje in drugo za novogoriško območje, v Ljubljani pa je večinoma mogoče dobiti le koprsko varianto. Prepričani so, da tako uredniška politika načrtno razdvaja Primorsko in skuša vpeljati nesoglasja. Končni povod za tako izjavo je bila naslovnica današnjih Primorskih novic, v katerih je bil članek o obeležitvi spomina na tako pomemben dogodek kot je Goriška fronta na naslovnici objavljen samo v "goriški" izdaji Primorskih novic, ne pa tudi "koprski".


< Nazaj na seznam