INNO-WISEs - Socialno podjetništvo

Socialna ekonomija je priložnost za snovanje trajnostnih podjetniških zgodb

Z ustvarjanjem novih delovnih mest, predvsem za mlade izobražence in ranljive skupine, ter vključevanjem prostovoljcev in strokovnjakov, je socialno podjetništvo vzvod za razvoj ljudem in okolju prijaznih panog. Gre namreč za inovativno obliko podjetništva, ki temelji na odgovornem poslovanju v odnosu do ljudi, družbe in okolja. Pravna podlaga za izvajanje dejavnosti socialnega podjetništva je v Republiki Sloveniji urejena z Zakonom o socialnem podjetništvu. Temeljni cilj je doseganje socialnih oziroma družbenih učinkov ob ustvarjanju dobička, ki se nameni nadaljnjemu razvoju dejavnosti.

Social Economy: Putting people before profits benefits everyone

3

Ker si Mestna občina Nova Gorica prizadeva za usklajen pristop k izzivom razvoja socialnega podjetništva in zaposlovanja ranljivih skupin, je 29. maja 2018 v Novi Gorici okviru projekta INNO-WISEs organizirala srečanje Z odgovornim nakupom prispevam k družbenim učinkom. Srečanja so se udeležili predstavniki javnega sektorja, socialne ekonomije in zainteresirane javnosti. Subjekti socialne ekonomije (socialna podjetja, invalidska podjetja, zaposlitveni centri, zadruge in nevladne organizacije) so predstavili ponudbo storitev in izdelkov, s katerimi ustvarjajo družbene koristi. Njihovi kupci pa so razkrili v čem so prednosti, slabosti in izzivi sodelovanja in zakaj se odločajo za družbeno odgovorne nakupe.

4

Z namenom iskanja priložnosti za razvoj socialnega podjetništva na področju turizma in kmetijstva, so v sklopu projekta INNO-WISEs novembra 2018 v Braniku potekale tri delavnice pod skupnim nazivom Turisti nas čakajo pred vrati. Na delavnicah so se turističnim ponudnikom in drugim akterjem s področja razvoja turizma predstavile podjetnice in podjetniki, ki delujejo po principu socialnega podjetništva.

5

Več informacij o projektnih aktivnostih je predstavljenih v spodnjih priponkah.

Predstavitev projekta INNO-WISEs

INNO-WISEs_1.pdf

1

Zakaj sodelovati v projektu INNO-WISEs ?

INNO-WISEs_2.pdf

2

Pričakovani učinki projekta INNO-WISEs

INNO-WISEs_3.pdf

3

 

 


Nazaj na projekt