Meritve radona v zasebnih hišah in stanovanjih

Datum: 18.02.2020
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Ali ste vedeli?

Uprava Republike Slovenije za varstvo pred sevanji že tretje leto zapored zagotavlja izvajanje meritev radona v zasebnih hišah in stanovanjih v tistih občinah, ki so na območjih z več radona, ter v šolah in vrtcih po Sloveniji. 

Meritve radona v zasebnih hišah in stanovanjih se izvajajo predvsem v tistih občinah, ki so na področjih z več radona;  to so: Bloke, Cerknica, Črnomelj, Divača, Dobrepolje, Dolenjske Toplice, Hrpelje - Kozina, Idrija, Ig, Ivančna Gorica, Kočevje, Komen, Logatec, Loška dolina, Loški Potok, Miren - Kostanjevica, Pivka, Postojna, Ribnica, Semič, Sežana, Sodražica, Vrhnika, Žužemberk.  

Dodatno se lahko meritve izvajajo tudi na območjih Brda, Bohinj, Borovnica, Brezovica, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Grosuplje, Ilirska Bistrica, Jesenice, Kanal, Kostanjevica na Krki, Kostel, Metlika, Mežica, Mirna Peč, Mokronog - Trebelno, Mozirje, Nova Gorica, Novo mesto, Osilnica, Radovljica, Straža, Škofja Loka, Trebnje, Tržič, Velike Lašče, Vuzenica in Žirovnica.

V zasebnih hišah in stanovanjih letos izvaja meritve švedsko podjetje Radonova. Zainteresirani posamezniki iz naštetih občin lahko več informacij dobijo na povezavi http://www.radon-resitve.si/radon2020/. Merjenje je brezplačno, število meritev pa je omejeno.