Razstava Iz mnogih dežel – From many lands ob 120. obletnici rojstva Louisa Adamiča

Datum: 04.02.2019
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Ali ste vedeli?

Narodna in univerzitetna knjižnica Ljubljana, Slovenska izseljenska matica, Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Veleposlaništvo Združenih držav Amerike v Ljubljani vabijo od 4. februarja 2019 do 28. februarja 2019 v osrednji in mladinski razstavni prostor Goriške knjižnice Franceta Bevka Nova Gorica na razstavo "Iz mnogih dežel – From many lands ob 120. obletnici rojstva Louisa Adamiča".

V letu 2018 je potekala 120. obletnica rojstva najuspešnejšega slovenskega izseljenskega pisatelja Louisa Adamiča. Ob tej priložnosti so v Narodni in univerzitetni knjižnici Ljubljana obudili spomin na slovenskega izseljenskega pisatelja, literarnega kritika in političnega svetovalca ter se spomnili na njegov doprinos k širjenju zavesti o temeljnih družbenih vrednotah. Adamič je leta 1940 za knjigo "From Many Lands" (Iz mnogih dežel) prejel Anisfieldovo nagrado za najpomembnejše delo, ki govori o etičnih odnosih v modernem svetu.

Razstava se osredotoča na avtorjev prispevek k poglobljenemu razumevanju priseljenstva ter pomena družbene vključenosti, ekonomske enakosti in priznavanja kulturnih etičnih razlik za izgradnjo in razvoj sodobnih demokratičnih družb, ki morajo temeljiti na enakopravnosti in enakih možnosti za vse. Z opozarjanjem na bistvene probleme družbe je tudi za današnji čas še kako aktualen.

(Vir: Pelhan Aljoša: Iz mnogih dežel, From many lands: ob 120. obletnici rojstva Louisa Adamiča, publikacija razstave. Ljubljana: Narodna in univerzitetna knjižnica, 2018.)

 

Razstavo bodo v Goriški knjižnici Franceta Bevka Nova Gorica slovesno odprli v ponedeljek, 4. februarja 2019, ob 17. uri. Knjigo Louisa Adamiča "Iz mnogih dežel" bo na odprtju predstavila Založba Sophia, Zavod za založniško dejavnost, Ljubljana. Program bodo sooblikovale kitaristke Kulturnega društva Slavec Solkan. Razstava je uvrščena v sklop prireditev ob kulturnem prazniku 2019. 
Prijazno vabljeni.

 

Razstava Iz mnogih dežel - vabilo.pdf