Posvet o novostih na področju registracije nastanitvenih obratov in poročanja

Datum: 14.11.2017
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Ali ste vedeli?

V torek, 14. novembra 2017, ob 17. uri vabljeni v veliko dvorano novogoriške mestne hiše na Posvet o novostih na področju registracije nastanitvenih obratov in poročanja v turizmu.

S 1. decembrom 2017 se bosta vzpostavila Register nastanitvenih obratov (RNO) in spletna aplikacija (spletni servis) za poročanje podatkov o gostih in prenočitvah (eTurizem), ki ju bo vodil in upravljal AJPES. Izvajalci nastanitvene dejavnosti bodo morali obstoječe nastanitvene obrate, v katerih gostom nudijo nastanitev, vpisati v RNO v zakonsko določenem trimesečnem roku za vpis (prehodnem obdobju) najkasneje do 28. 2. 2018.

Izvajalci nastanitvene dejavnosti, ki sedaj poročate predpisane podatke (iz knjige gostov) Policiji, Statističnemu uradu Republike Slovenije (SURS) in občini, boste po novem slednje morali poročati preko spletne aplikacije/servisa eTurizem, in sicer s prvim dnem naslednjega meseca po vpisu v RNO (s 1. 1. 2018 oz. 1. 2. 2018 oz. 1. 3. 2018). Od 1. 3. 2018 dalje poročanje po sedanjem sistemu ne bo več mogoče. Po novem bo dovolj, da boste predpisane podatke poročali le ENKRAT v aplikacijo/servis eTurizem in ne več posebej Policiji, SURS in občini, kot slednje izvajate sedaj. Način plačila turistične takse občini ostaja nespremenjen. Občina bo po novem podatke o prihodih in prenočitvah turistov za vaš nastanitveni obrat pridobivala neposredno s strani AJPES (aplikacija/servis eTurizem).

Več informacij: www.ajpes.si/Statistika/Porocanje_o_gostih_in_prenocitvah/Splosno

Udeležba na posvetu je brezplačna. Prosimo, da vašo udeležbo potrdite na elektronski naslov mestna.obcina@nova-gorica.si do petka, 10. novembra 2017.

Posvet eTurizem - vabilo.pdf