Mladi našli rešitve na probleme sodobne družbe

Primorski tehnološki park in Mestna občina Nova Gorica sta v petek, 16. marca 2018, v Veliki dvorani novogoriške mestne hiše organizirala zaključno prireditev Podjetniškega eksperimenta, na katerem je sodelovalo kar 70 učencev OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica, OŠ Solkan, OŠ Dornberk, OŠ Šempas, OŠ Renče in OŠ Kanal.

Na zaključni prireditvi so osnovnošolci predstavili vrstnikom in širši javnosti kar 24 podjetniških idej, ki so jih snovali že od novembra 2017. Poleg podžupanje Mesten občine Nova Gorica Ane Zavrtanik Ugrin so se dogodka, ki je potekal v okviru leta ustvarjalnosti mladih, udeležili tudi mladi podjetniki iz skupnosti Primorskega tehnološkega parka, ki so s svojimi nasveti mladim svetovali, kako še dodatno izboljšati podjetniške projekte pred prijavo na tekmovanje Popri.

Vse ideje so bile dobre, posebej pa je vodja tekmovanja Maja Rajer Obid izpostavila podjetniško idejo Life Saver, ki so jo zasnovali učenci Osnovne šole Šempas. Gre za idejo za aplikacijo za pametni telefon, s katero bi bilo mogoče na kraj, kjer je človeka zadela kap, priklicati brezpilotni letalnik z defibrilatorjem. Med idejami je omenila še eno za aplikacijo za pametne telefone, ki so jo razvila dekleta z Osnovne šole Solkan. Aplikacija naj bi bila namenjena mladostnikom, njena posebnost pa je v tem, da bi na vprašanja, povezana s stiskami mladostnikov, prek portala odgovarjali strokovnjaki, pa tudi vrstniki, ki so že dali skozi podobne izkušnje.

 

Zaključek Podjetniškega eksperimenta (foto: Mateja Pelikan)Zaključek Podjetniškega eksperimenta (foto: Mateja Pelikan)Zaključek Podjetniškega eksperimenta (foto: Mateja Pelikan)Zaključek Podjetniškega eksperimenta (foto: Mateja Pelikan)

Fotografije: Mateja Pelikan