Leto ustvarjalnosti mladih 2018

 

Na Mestni občini Nova Gorica vsako leto posvetimo določeni osebnosti, ki je vidno zaznamovala naš prostor, ali posameznemu področju življenja in ustvarjanja, s katerim želimo spodbuditi aktivnosti, razmišljanje in sodelovanje širše javnosti. Minula leta smo tako posvetili plesni, filmski in lutkovni umetnosti, pa tudi Maksu Fabianiju, Silvanu Furlanu, bratoma Rusjan, Vinku Vodopivcu in Silvestru Komelu. Lansko leto je minilo v znamenju praznovanja 70. obletnice začetka gradnje Nove Gorice. S programom, ki smo ga oblikovali skupaj s številnimi posamezniki, društvi, klubi in institucijami, smo se poklonili graditeljem mesta in vsem, ki so pripomogli, da se je Nova Gorica razvila v sodobno regijsko središče. V njej so se rodile številne generacije mladih, ki bodo življenje mesta ustvarjale v prihodnje.

In prav zato, ker bodo mladi ustvarjali prihodnost, smo se odločili, da jih spodbudimo in leto 2018 posvetimo ustvarjalnosti mladih, in to na najrazličnejših področjih, od znanosti, izobraževanja, podjetništva, umetnosti, športa do drugih področij, na katerih so mladi dejavni in želijo prispevati k razvoju družbe, v kateri živijo. V Mestni občini Nova Gorica in na širšem Goriškem živijo številni mladi ljudje, ki so že dosegli izjemne rezultate. Zato jim v letošnjem letu dajemo priložnost, da svoje znanje in ustvarjalnost pokažejo širši javnosti, obenem pa želimo spodbuditi tudi ostale mlade, da bi se slišal njihov glas.

Vabljeni, zlasti mladi, da ste del te zgodbe tudi vi. Imate izvirno zamisel, posebno znanje, svež produkt, iskreno pripravljenost za sodelovanje? Pišite nam (mestna.obcina@nova-gorica.si) in skupaj se bomo potrudili, da se bo slišal vaš glas.

 

AKTUALNO

Kaj so v Novi Gorici zgradile mladinske delovne brigade: brezplačen voden ogled po mestu

Prijazno vabljeni na brezplačen voden ogled mesta v nedeljo, 29. aprila, ob 10. uri. Tokratna tema ogleda so nastanek mesta in mladinske delovne brigade.

Kresovanje v Novi Gorici

Na predvečer praznika dela bomo v Novi Gorici skupaj s taborniki Roda Soških mejašev ponovno zakurili kres in počastili tako bujnost narave kot tudi praznik dela. Kres bo v Borovem gozdičku (za gledališčem) zagorel ob 20.30, nato pa bo ob ognju zadonela pesem Rudija Bučarja in Istrabenda.

Prvomajska budnica z Goriškim pihalnim orkestrom

Tudi letos bomo poskrbeli za prvomajsko budnico v Novi Gorici in na ta način počastili praznik dela, 1. maj. Budnico bo tako kot doslej zaigral Goriški pihalni orkester, in sicer na različnih lokacijah v mestu ter v Solkanu. Najprej bodo zaigrali ob 6.20, budnica pa bo odmevala vse do 11. ure.

Grad Rihemberk s srednjeveško šiviljo: voden ogled za otroke in mladostnike

V nedeljo, 6. maja 2018, ob 10. uri bomo skupaj s srednjeveško šiviljo spoznavali rihemberški grad. Izvedeli bomo, kdo je nekoč prebival v njem, kako in s čim so se igrali, kdo sedaj prebiva v grajskih sobanah ...

Znanje, energija in vizija mladih - literarni in fotografski natečaj

V Letu ustvarjalnosti mladih Mladinski center Nova Gorica organizira literarni in fotografski natečaj z naslovom Znanje, energija in vizija mladih. Ustvari nekaj lepega in deli svoje znanje, energijo in vizijo!

Vabilo k soustvarjanju programov in oživljanju gradu Rihemberk v sklopu Leta ustvarjalnosti mladih

Ker je Mestna občina Nova Gorica v preteklem letu uspešno oživila grad Rihemberk in želimo to izjemno kulturno dediščino razvijati tudi v tem in prihodnjih letih, vabimo mlade kreativne prebivalce občine k soustvarjanju programov in oživljanju gradu Rihemberk.