Letni kino & Silvanov večer: ŽIVLJENJE ZA FILM // ATALANTA ALI TRABAKULA, KI PLOVE MIMO

Datum: 26.07.2018

Ura: 21:00

Kraj: Nova Gorica

Lokacija: Ploščad Silvana Furlana, Nova Gorica

Poletna scena bo letos prvič zaživela na novopoimenovani ploščadi – Ploščadi Silvana Furlana za novogoriško mestno hišo. Novo poimenovanje bomo slovesno naznanili v okviru Letnega kina Silvana Furlana, ki bo že tradicionalno sooblikoval dogajanje na Poletni sceni. Četrtek, 26. avgusta, bo posvečen prav Silvanu Furlanu, ustanovitelju Slovenske kinoteke, zato nosi ime Silvanov večer.

V sodelovanju s Kinoteko si bomo ta večer lahko ogledali film Atalanta režiserja Jeana Viga iz leta 1934 ter dokumentarni kolaž – kolaž o Silvanu Furlanu.

 

ŽIVLJENJE ZA FILM
Slavko Hren, RTV Slovenija, 2005, 15′

Dokumentarni kolaž – portret o Silvanu Furlanu, ki je nastal ob svetovnem kongresu organizacije FIAF v Ljubljani.

 

ATALANTA ALI TRABAKULA, KI PLOVE MIMO
Jean Vigo, Francija, 1934, 35 mm, 1.37, čb, 89′

Mlado podeželsko dekle Juliette se poroči z Jeanom, kapitanom trabakule. Novi mož jo odpelje na krov, kjer jima po rečnih kanalih francoskega severa in Sene družbo delata njegov prijatelj Jules in mladi pomočnik kapitana. Mladoporočenca se na vodi predajata mladi ljubezni in hkrati spopadata s prvimi ljubezenskimi težavami. Juliette se ne more sprijazniti z enoličnostjo rečnega življenja. Zato se brez moževe vednosti izkrca v Parizu, kjer uživa v nenavadnih modernih radostih, ki jih ponuja mesto. Atalanta odplove brez Juliette na krovu … Atalanta je mejnik francoskega filma in »poetična mojstrovina«, ki je do danes navdihovala eno generacijo filmskih ustvarjalcev za drugo.

 

LK_Silvanov vecer_Atalanta