Renato Chicco & Jaka Kopač kvintet: Remembering Mulgrew Miller, jazz koncert (SaxGo17)

Datum: 03.07.2017

Ura: 21:00 - 23:00

Kraj: Nova Gorica

Lokacija: ploščad za novogoriško mestno hišo

Renato Chicco & Jaka Kopač kvintet: Remembering Mulgrew Miller, jazz koncert (SaxGo17) pon, 3. julij, @ 21:00 - 23:00

Nova Gorica bo že 21. leto zapored zbirališče mladih nadobudnih saksofonistov iz Slovenije in tujine. Mednarodno srečanje, ki pridobiva vse večji ugled med glasbeniki in poznavalci tega instrumenta, bo v letu 2017 v znamenju festivala in poletne šole z uglednimi profesorji. Jazz koncert bo tako v sklopu 21. mednarodnega srečanja saksofonistov v Novi Gorici.

Renato Chicco, klavir Jaka Kopač, saksofon/flavta Flip Philipp, vibrafon Matyas Hofecker, kontrabas Oleg Markov, bobni

Kvintet Jake Kopača se s tokratno evropsko turnejo poklanja enemu najpomembnejših jazz pianistov in skladateljev, Mulgrewu Millerju (1955-2013). Mojster je s svojo sofisticirano postbopovsko držo navdihnil ta mednarodni sestav in nastal je izostren hommage.

Jaka Kopač velja za enega najboljših slovenskih jazz saksofonistov. Leta 2009 je zaključil magistrski studi iz jazz saksofona na priznani Sibeliusovi akademiji v Helsinkih. V času šolanja je izdal svoj prvenec z naslovom Almost There, na katerem je predstavil svoje kom- pozicije. Do sedaj je Jaka Kopač sodeloval pri različnih evropskih in svetovnih projektih, kot so European Movement Jazz Orcestra, European Jazz Orcestra, New School Jazz Orcestra in Umo Big band ter z glasbeniki, kot so Jonathan Blake, Jimmy Owens, Doug Hammond, Danny Grissett, Vincente Archer, Benito Gonzales, Duško Gojkovićc, Boško Petrovič, George Garzone and Lennie Pickett.

Pianist in organist Renato Chicco (1962) je študiral na Univerzi za glasbo v Gradcu in na Berklee College of Music v Bostonu (ZDA). Med bivanjem v New Yorku (ZDA) je bil član Lionel Hampton Orchestra ter pianist in glasbeni direktor pri Jon Hendricks & Company. Aktiven na newyorški glasbeni sceni je poleg nastopov v klubih kot so Blue Note, Birdland in Village Gate sodeloval v radijskih in televizijskih šovih z Lionelom Hamptonom in Jonom Hendricksom ter nastopal na festivalih in drugih klubih po ZDA, Evropi, Aziji in Južni Ameriki. Med njegovimi številnimi projekti je Renato posnel dva CD-ja njegovih jazzovskih priredb slovenskih ljudskih skladb, kot pianist se pojavlja na več kot petdesetih ploščah. Aktualno je profesor za jazz imrpovizacijo na graški Univerzi za glasbo, vzporedno še vedno nastopa širom sveta.