Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Rafutski park ponovno odprt za javnost

DATUM OBJAVE 02. april 2024
VIR Mestna občina Nova Gorica

Obsežna prenova, ki smo jo na novogoriški mestni občini realizirali s pomočjo evropskih sredstev za prenovo degradiranih urbanih območij z mehanizmom celostnih teritorialnih naložb v okviru projekta »Revitalizacija Rafutskega parka z ureditvijo dostopa« predstavlja prvi  korak k oživitvi parkovnega kompleksa. S prenovo, v katero je bilo vloženih 2,772 milijona evrov sredstev, od tega 1,384 milijona evrov evropskih sredstev, smo 55.383 m2 zaraščenih in neurejenih zelenih, nekdaj skrbno zasajenih površin z urejenimi potmi, ovrednotili, prenovili in jih predali novemu življenjskemu ciklusu.

Parkovni kompleks predstavlja edinstveno naravno in kulturno dediščino ne samo v slovenskem ampak tudi evropskem prostoru ter izjemno obogatitev turistične ponudbe obeh Goric tudi v luči Evropske prestolnice kulture 2025. Pomeni tudi izjemno močan element skupne identitete prebivalcev v čezmejnem prostoru, saj je tesno vpet v življenje velika dela prebivalcev našega območja. Govori nam o razvoju Gorice in njene vpetosti v tok svetovne zgodovine, o usodi aleksandrink in o arhitektu Antonu Laščaku. Priča o dogajanju po drugi svetovni vojni, ko je bil zaradi prostorske stiske novonastalega regionalnega središča, Nove Gorice, v  vilo umeščen higienski zavod. Priča tudi o obdobju, ko smo prebivalci park z markantno kupolo vile gledali le od daleč in skušali razumeti, kaj ta skrivnostni prostor pravzaprav je.

Župan Samo Turel je ob današnjem ponovnem odprtju Rafutskega parka poudaril: »V zadnjih desetletjih je potekalo več aktivnosti, ki so nam omogočili, da se danes lahko sprehodimo po prenovljenem parku in uživamo v miru in spokojnosti v središču čezmejnega urbanega prostora. Pot od prepoznavanja izjemne dediščine parkovnega kompleksa do dejanske prenove ni bila lahka. Ob tej priložnosti se zahvaljujem vsem, ki so k temu pripomogli, še posebej  predstavnikom Zavoda za varstvo kulturne dediščine in Zavoda za varstvo narave za vso strokovno pomoč, podjetju LUZ d. d. s podizvajalci, ki so prenovo načrtovali in podjetju Ginex international d.o.o. s podizvajalci, ki so izvedli prenovo parka. Verjamem, da se bomo tako, kot smo uspešno zaključili prvi korak s prenovo parkovnih površin, s podporo sredstev Evropske kohezijske politike za obdobje 2021-2027 in v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo ter Ministrstvom za naravne vire in prostor razmeroma kmalu lahko ponovno zbrali v parku in se veselili obnove vile in drugih objektov, katerih prenova nas še čaka in s katerimi bomo bogastvo naravne in kulturne dediščine parka lahko predstavili v celotnem obsegu.«

Prenova Vile Rafut se bo v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo začela 2025, v letu Evropske prestolnice kulture.  Za prenovo vile bodo namenjena sredstva iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru operacije Izboljšanje habitatov vrst in površin habitatnih tipov. Operacija je namenjena ureditvi interpretacijskih centrov narave na območjih Natura 2000 v stavbah kulturne dediščine. Ureditev podporne infrastrukture in ostalih objektov v parku pa bo potekala v sodelovanju z Ministrstvom za naravne vire in prostor v okviru mehanizma celostnih teritorialnih naložb.

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, ki je bila častna gostja današnjega uradnega odprtja parka, je o prispevku Ministrstva za kulturo in načrtovani prenovi vile povedala: »Park Vile Rafut je prenovljen in je res izjemna naravna in kulturna dediščina. Na Ministrstvu za kulturo smo začeli s pripravami za prenovo celotne Vile Rafut. V ta namen bo Ministrstvo za kulturo namenilo skupaj 4.100.000 evrov, od tega 1.600.000 evrov evropskih sredstev ter 2.500.000 evrov sredstev Republike Slovenije. Gre za zelo pomembo vilo v neoislamskem slogu arhitekta Antona Laščaka, ki pomeni unikatno dediščino v našem prostoru in ki je dolga leta bila popolnoma zanemarjena. Z vsebinami pa bo skupaj s parkom zaživela in govorila tisto zgodbo, ki jo želi povedati tudi Evropska prestolnica kulture 2025, torej čezmejno povezovanje, povezovanje različnih kulturnih svetov, pa tudi nenazadnje skrb z naravno in kulturno dediščino, trajnostni razvoj ter življenje kulturne dediščine ter vseh nas v tem prostoru v času klimatskih sprememb. »

Vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za prostor in graditev dr. Nataša Bratina pa je o sodelovanju Ministrstva za naravne vire in prostor dodala: »Odprtje Rafutskega parka je eden izmed pomembnejših projektov, ki so se financirali iz evropskih kohezijskih in nacionalnih sredstev. To je bil projekt, ki smo se ga zelo veselili, saj je že dolgo čakal na obnovo in dostojno vzpostavitev v dejanskem prostoru skupaj z vilo. Za Novo Gorico je tak prostor zelo pomemben. Velike površine z gozdom so kot pljuča, oaza mesta, s posebnimi vrstami rastlin, ki ponujajo obiskovalcu ne samo sprostitev, hlad in rekreacijo, ampak se lahko tudi uči v tem prostoru, raziskuje in nenazadnje tudi stroka ima od tega prostora veliko, saj gre res za veliko zbirko eksotičnih rastlin, ki pa ravno v Novi Gorici zelo dobro uspevajo. Rafutski park je tako postavljen v prostor, da povezuje italijansko in slovensko stran, Rafut in Rožno Dolino, zato je res edinstven biser v Sloveniji. Je nekaj posebnega in je pomemben ne samo lokalno, regionalno, državno, ampak tudi čezmejno.«

Rafutski park s svojimi prvinami nima primere v Sloveniji in tudi širše. Zasnovan in urejen je bil kot vrt, kot oblikovana narava, kar je bilo osnovno izhodišče njegove prenove in ureditve. V sklopu ureditve so bili v parku prenovljeni grajeni elementi, kot so poti, stopnice in podporni zidovi, dodana je bila nova oprema, ki je parku prispevala program in mu povečala uporabnost (klopi, ureditev razgledišč, informacijska infrastruktura …), uredila se je tudi komunalna oprema. Očistilo se je samoraslo vegetacijo ter zasadilo nova drevesa in rastline.

Za širšo javnost odprtje organiziramo v obliki brezplačnih vodenih ogledov po parku, ki bodo potekali do vključno sobote, 6. aprila. Prijave zbira Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina na elektronski naslov nova-gorica@vipavskadolina.si in na telefonsko številko 05 330 46 00.

Rafutski park bo odprt vsak dan, vstop bo prost. Od aprila do novembra bo park odprt med 8.00 in 20.00, od novembra do marca pa od 8.00 do 17.00. Osebe z oviranostmi prosimo, da svoj obisk najavijo v Javnem zavodu za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, kjer bodo poskrbeli za ustrezno spremstvo. Na lokaciji zaenkrat še ni toaletnih prostorov za obiskovalce.

Pravila v parku, kot jih prikazuje spodnja slika:

  • dovoljeno se je gibati le po označenih poteh,
  • psi morajo biti na vrvici,
  • v parku je potrebno ohranjati tišino,
  • območje je pod videonadzorom,
  • v parku se ne sme trgati rastlinja,
  • v parku se ne sme uporabljati koles,
  • v parku se ne sme šotoriti,
  • v parku se ne sme sekati rastlinja ter
  • v parku se ne sme uporabljati vnetljivih stvari.

 

 Tabla s pravili, kaj se sme in ne sme delati v parku

Foto: Ana Rojc

Laščakova vilaNovogoriški župan, ministrica za kulturo Asta Vrečko ter ostali obiskovalci hodijo po Rafutskem parkuNovogoriški župan Samo Turel, ministrica za kulturo Asta Vrečko ter ostali obiskovalci stojijo v parku