Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Na Sabotinu že preko 15.000 obiskovalcev predstavitvenega centra

DATUM OBJAVE 20. april 2024
VIR Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina

Pred dvema letoma je na Sabotinu, v enem izmed dveh objektov nekdanje obmejne stražnice, začel delovati center za obiskovalce Sabotin – Park miru. Od takrat je inovativni multimedijski center z muzejsko zbirko, ki predstavlja Sabotin kot osrednjo točko na Poti miru od Alp do Jadrana, obiskalo že več kot 15.000 obiskovalcev.

Sabotin se je v zadnjih dveh desetletjih razvil v eno izmed pomembnejših turističnih točk na območju čezmejne Goriške. Postal je pravi sinonim za ohranjanje dediščine prve svetovne vojne, obiskovalce pa privlači tudi z izjemno naravo in nepozabnimi razgledi. Celoten hrib je pod površjem prepleten s sistemom kavern in strelskih jarkov, ki razkrivajo nepredstavljive razsežnosti soške fronte. Del krute zgodovine tega območja, ki ga je pred več kot 100 leti usodno zaznamovala soška fronta, je danes na ogled v centru za obiskovalce. Zbirko dopolnjuje predstavitev rastlinstva in živalstva, saj je Sabotin eden izmed botanično najzanimivejših in najbogatejših hribov v Sloveniji.

Center za obiskovalce je ustanoviteljica, Mestna občina Nova Gorica, ob odprtju predala v upravljanje Javnemu zavodu za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina. Odprt je ob sobotah, nedeljah in praznikih. V dveh letih je notranjost centra obiskalo natanko 15.474  gostov, od tega 74 % domačih in 26 % tujih gostov iz 38 različnih držav. Meseci z največ obiska so april, maj, junij, september in oktober.

Poleg bogate naravne in kulturne dediščine so med razlogi za obisk Sabotina tudi številne urejene pohodniške in kolesarske poti, ki ponujajo čudovite razglede. Poleg tematske Poti miru Sabotin prečkajo tudi daljinska Juliana Trail ter krožni poti Goriški in Briški krog miru. Tik ob vznožju hriba je ob reki Soči urejena kolesarska pot Nova Gorica–Plave. Kolesarji se na Sabotin lahko povzpnejo po cestah iz Slovenije in Italije.

S celovito predstavitvijo dediščine prve svetovne vojne in naravnih posebnosti postaja Sabotin tudi vse bolj priljubljena točka za skupinske oglede. Center so obiskali številni udeleženci vodenih ogledov muzeja na prostem na Sabotinu, ki že vrsto let potekajo ob vikendih in praznikih ob dogovorjenih urah, tako za posameznike kot za skupine. Turistično ponudbo na Sabotinu dopolnjuje okrepčevalnica, ki se nahaja v neposredni bližini centra. Pred kratkim je zaživela tudi spletna stran Sabotin - park miru, ki je na voljo v treh jezikih (slovenskem, angleškem in italijanskem). Izšla pa je tudi manjša zgibanka, prav tako v treh jezikih, s koristnimi informacijami o Sabotinu, ki je na voljo v okoliških TIC-ih.

"Center za obiskovalce na Sabotinu že danes predstavlja primer dobre prakse na področju kulturnega turizma. Izjemno dediščino je povezal z naravnimi danostmi, z inovativnim pristopom predstavitve je poskrbel za privlačnost. Z novimi vsebinami je dobesedno poživil dosedanjo ponudbo in tako Sabotin postavil med najbolj privlačne točke v naši turistični destinaciji." je ob mejniku, ki ga predstavlja 15.000 obiskovalcev, povedala Erika Lojk, direktorica Javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina.

Vir: Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina